Dzisiaj w prezencie od Zwierciadlo.pl do pobrania ZA DARMO: Magazyn "Zdrowie ma Sens – Jesień".

fot.123rf
23 listopada 2011 w Porady Autor: Grażyna Kacperek

Burak przy leczeniu antybiotykami

Nasza starosłowiańska karminowa bulwa, czyli popularny burak przeżywa dziś swój renesans.

Warzywa i owoce przechowywane w chłodni tracą swe właściwości odżywcze. Jednakże burak najlepiej ze wszystkich roślin korzeniowych zachowuje je aż do wiosny. Burak zawiera  mikroelementy takie jak: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, które rozpuszczają się w wodzie. Dlatego też najwartościowsze są buraki pieczone, gotowane na parze, zakwas, barszcz oraz surowy sok. Nasze babcie doceniały buraki jako naturalne lekarstwo racząc nas kwasem z buraków, który będąc kiszonką (jak kiszone ogórki i kapusta) zawiera ponadto naturalne bakterie kwasu mlekowego. Są to te bakterie, które odbudowują dobroczynną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, odpowiedzialną za procesy trawienne. Kwas z buraków lub surowy sok dobrze jest pić podczas i po chorobie, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej.

Kwas z buraków: 2kg.buraków obrać ze skórki, umyć i pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka czy szklanego słoja. 6-8 ząbków czosnku, liść laurowy,. Zalać 2l. ciepłej przegotowanej solanki (na 1litr wody 2 łyżki soli kamiennej. Dodać 5dkg. skórki razowego chleba. Przykryć płótnem lub gazą i zawiązać. Trzymać w cieple. Po 5-7 dniach zlać do butelek i trzymać w chłodzie. Pić między posiłkami po 0,5 –1 szkl. kwasu. Z kiszonych buraków z zakwasu można zrobić sałatkę.

Dzięki całemu zestawowi witamin z grupy „B” burak pomaga w nerwicach wegetatywnych, przy stresach, depresjach, zmniejsza napięcie nerwowe. Wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, łagodzi zaburzenia snu, poziomuje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu. Witaminy „B”, w tym kwas foliowy, zalecane są kobietom w ciąży oraz dzieciom i młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. U osób pracujących fizycznie lub uprawiających sport buraki wzmacniają sprężystość masy mięśniowej oraz pomagają usuwać zakwasy. Witamina B12 zawarta w buraku z powodzeniem łagodzi bóle: kręgosłupa, bóle menstruacyjne, korzonków nerwowych, zapobiega artretyzmowi, anginie, grypie, bólom gardła. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed rakiem i  starzeniem się. Im burak jest ciemniejszy, tym jest w nie bogatszy.

Dzięki zawartości bardzo silnych przeciwutleniaczy – betaniny i bardzo ważnych pierwiastków jak: cez, rubid i kobalt burak pomaga w profilaktyce nowotworowej.

Buraki są wspaniałym warzywem krwiotwórczym zalecanym przy niskim poziomie hemoglobiny we krwi, anemii, uczuciu ciągłego zmęczenia, po porodzie, czy obfitej miesiączce. Wspomagają leczenie białaczki.

Sok z buraków posiada właściwości oczyszczające i wzmacniające krew, usuwa z organizmu kwas moczowy, doskonały jest na katar, anginę, przeziębienie, zaflegmienie.

Przepis na sok:

Wyciskamy sok z surowych umytych i obranych buraków i jabłek w proporcji 2:1 i pozostawiamy na min. 2 godz. do odstania. Sok z jabłek dodajemy, by ten buraczkowy był lżejszy dla wątroby. Najlepsze są buraki świeże, jędrne, niewielkie (do 8 cm.) Mają dużo soku i nie są łykowate. Przed wypiciem sok lekko podgrzewamy, aby był ciepły. Trzeba uważać, by nie przegrzać! Jeśli posmak soku jest trudny do zaakceptowania możemy doprawić odrobinę solą, cytryną bądź miodem. Bierzemy łyk soku w usta i odchylamy do tyłu głowę, tak, by sok „leżał” na tylnej części przełyku, na gardle. Można też płukać gardło. Sok trzymamy w ustach, aż zacznie nas poszczypywać, wtedy łykamy. W ten sposób wypijamy przynajmniej szklankę na raz. Pijąc min. 2-4 razy dziennie. Przy katarze efekt u wielu osób jest bardzo szybki. Po paru chwilach  katar zaczyna spływać z zatok i nosa dając nam uczucie ulgi. W przypadku chorych oskrzeli trzeba wypić sok z ok. 3-5 kg buraków. W zależności od masy ciała i zaawansowania choroby. Koniecznie należy kontrolować swój stan zdrowia u lekarza. Przy leczeniu sposobami naturalnymi kurację należy kontynuować jeszcze przez 5 dni po ustąpieniu odczuwalnych objawów. Niedoleczone dolegliwości są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli lekarz zaleci stosowanie leków, w tym antybiotyków, sok z buraków przyspieszy leczenie, wzmocni nadwątlony układ odpornościowy i odbuduje po antybiotykach naszą florę bakteryjną.


5 odpowiedzi na Burak przy leczeniu antybiotykami

  1. dlatego tez ostatnio zajadam sie buraczanymi czipsami:)) bo ile mozna jesc surowke?:)

  2. bim napisał: 20 stycznia 2013

    Fajne przepisy, może wreszcie coś sprawi, że katar będzie trwał krócej niż tydzień:)

  3. gorka napisał: 3 lutego 2013

    Dlaczego w moim zakwasie plyn pokryl sie spora warstwa sluzowatej,bezbarwnej cieczy o konsystencji kurzego bialka? Moj zakwas rozczepil sie po prostu na dwie ciecze : na spodzie jest kwas buraczany prawidlowej barwie a na gorze ta oleista, bezbarwna ciecz.
    Bardzo prosze o porade, jaki blad polelnilem.

  4. Anka napisał: 4 lutego 2013

    Ponoć tak się dzieje gdy jest za mało wody w stosunku do buraków, choć nie jestem pewna, bo mi tylko raz na jakiś czas z buraków wychodzi galareta, a zawsze robię zakwas tak samo. W sieci znalazłam jedynie poradę by to rozrzedzić wodą po zlaniu i dobrze wymieszać, i tak robię (choć niektórzy wylewają). Sok jest wtedy dosyć gęsty, jak koncentrat. Nie wiem czy każdemu by taki smakował, mi nie przeszkadza. Pozdrawiam

  5. kwas buraczany należy zawsze zakwasić pozostałym kwasem ,wtety na 4 dzien jest juz dobry .ja nigdy nie dodaje chleba ,a kwas zawsze jest super no i końiecznie musi stac w ciepłym miejscu ,najlepiej przy grzejniku

POLECANE KSIĄŻKI

Więcej w Książka, Kultura
sekret_Main
„Sekret mojego męża” – tajemnice, których nie chcemy poznać

Cecilia, idealna matka w idealnej rodzinie przypadkowo znajduje wśród starych papierów list od męża. Nigdy nieotwarty i opisany „Dla mojej ...

Zamknij