1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Schab parowany z ziołami i masłem oraz domową ćwikłą

Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania: 20minut; Czas gotowania: 20minut; Składniki: 400g schabu bez kości garść szałwii garść tymianku garść liści pietruszki 2 łyżki masła 1 duża cebula 2 łyżki dobrej eko musztardy 300ml mleka 3 buraczki 2cm korzeń chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sol i pieprz do smaku

Schab oczyść z błony, przypraw solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony na złoto na patelni. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę.

Wszystko przełóż na tacę do gotowania, zalej mlekiem. Dodaj zioła i gotuj przez 15minut. Pod koniec gotowania wyjmij mięso i dodaj musztardę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.

W czasie gdy mięso się gotuje na tacy - ugotuj pokrojone buraczki. Na koniec buraczki przypraw cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj razem ze schabem.

Potrawa bogata w dobrze przyswajalne żelazo – minerał niezbędny do prawidłowego transportowania tlenu w naszym organizmie, a co za tym idzie – do prawidłowego odżywienia całego ciała, od włosów poczynając, na paznokciach kończąc.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze