1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Trufle czekoladowe z kandyzowanymi owocami

Składniki: 100 ml śmietany 36%, 400 g gorzkiej czekolady, 1 garść owoców kandyzowanych lu suszonych, 1 łyżka brandy, 50g marmolady malinowej, 2 łyżki masła, prażone migdały lub orzechy lub wiórki kokosowe lub kakao (do wyboru jako posypka)

Owoce kandyzowane lub suszone namocz we wrzątku.

W misce ActiFry rozpuść czekoladę z masłem. Dodaj marmoladę. Dodaj śmietanę, owoce i brandy. Po wymieszaniu wylej masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Kiedy masa będzie już zimna pokrój ją na kwadraty. Z każdego kwadratu wytocz kulkę i obtaczaj w dowolnej posypce.

Gorzka czekolada zawiera w swoim składzie wiele prozdrowotnych substancji – między innymi antyoksydanty i polifenole (w tabliczce czekolady jest ich dwa razy więcej niż w lampce czerwonego wina).

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze