Nowotwor a dieta
123rf.com
26 listopada 2012 w Diety Autor: Urszula Mijakoska

Nowotwór a dieta – warzywa i owoce

Dieta w istotny sposób uzupełnia leczenie medyczne, ale go nie zastępuje. Poniższe zalecenia mogą więc być stosowane tylko wtedy, gdy nie kolidują ze wskazaniami , jakie pacjent otrzymuje od lekarza prowadzącego w czasie leczenia nowotworów.

W żywieniu osób w czasie chorób nowotworowych szczególne znaczenie mają  produkty, które  odbudowują i wzmacniają organizm.

Jakie warzywa są zalecane w diecie nowotworowej?

Marchew. Jest źródłem beta karotenu i olejku eterycznego, który niszczy pasożyty jelitowe. Do soku z marchwii można dodawać sok z warzyw takich jak: seler, burak, kapusta,rzodkiew, jarmuż, rzepa, czosnek i inne. Tylko picie świeżych soków zapewnia wykorzystanie obecnych w nim enzymów. Maksymalny czas przechowywania soków w zamkniętych słoikach, w lodówce, wynosi 2-3 h.  Warto pamiętać, by przed wypiciem sok miał temperaturę pokojową.

Przepisy na naturalne soki warzywne tutaj

Sok wyciskany w elektrycznych sokowirówkach, z szybkoobrotowymi metalowymi częściami, traci wartości odżywcze. Najlepiej  wyciskać sok w wyciskarkach ślimakowych, które nie są wykonane z metalu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, to można to robić ręcznie: najpierw trzeba zetrzeć warzywa na tarce, a potem wyciskać z nich sok przez gazę.

Oprócz marchwi wspaniałym źródłem betakarotenu jest dynia piżmowa, szpinak i jarmuż. Betakaroten zostaje przez organizm przetworzony w wit.A , która spełnia ważną rolę przy prawidłowym podziale komórek.

Buraki. Wzmacniają serce,  oczyszczają wątrobę, działają uspokajająco, nawilżają jelita. Zalecane są przy zaparciach, które często towarzyszą chorobie nowotworowej. Można je gotować na parze lub marynować w occie jabłkowym czy winnym. Można też dodawać do soku z marchwi w proporcji  1:3.

Kolejna zalecana grupa to warzywa kapustne. Kapusta, kapusta włoska, brukselka, brokuły, kalafior mają działanie przeciwutleniające, antybiotyczne i przeciwwirusowe. Zaleca się picie soku ze świeżej kapusty oraz spożywanie kapusty kwaszonej, ale niesolonej, która wpływa na rozwój flory bakteryjnej jelit i wspomaga wchłanianie.

Warto także jeść ziemniaki zawierające duże ilości potasu, a także również pomidory i paprykę bogate w witaminę C i inne antyoksydanty.  Cenna jest także rzodkiew, która oczyszcza organizm ze śluzu, oraz szparagi –  wystarczy już 50g dziennie. Szparagi działają moczopędnie, usuwają obrzęki i wzmacniają krążenie. Mają dużo witaminy E.

Strony: 1 2

PODYSKUTUJ:

POLECANE KSIĄŻKI

Więcej w Książka, Kultura
Zaproszenie_Iza_Michalewicz_OK
„Życie to za mało. Notatki o stracie i poszukiwaniu nadziei”. Spotkanie z Izą Michalewicz

Zebrane w tomie reportaże są opowieścią o stracie: życia, miłości, dzieci, zdrowia, przyjaźni, domu, godności, wolności, dobrego imienia, rodziny, wiary…...

Zamknij