Dieta bogatoresztkowa jest niezastąpionym narzędziem w walce z zaparciami u dzieci. Produkty bogate w błonnik oraz odpowiednia ilość przyjmowanych płynów sprawiają, że konsystencja stolca rozluźnia się, przyspiesza pasaż jelitowy, a wypróżnianie staje się łatwiejsze i mniej bolesne.
O zaparciu mówimy wówczas, gdy oddawany przez dziecko stolec jest zbity, a maluszek przy jego oddawaniu męczy się lub płacze. Powodem do niepokoju mogą być również wypróżnienia rzadsze niż raz na 3 dni, plamienie bielizny, krew w kale, wzdęcia, bóle brzucha i nieprawidłowy przyrost masy ciała. Nieleczone zaparcia u dzieci mogą upośledzić pracę układu pokarmowego oraz doprowadzić do powstania zalegających w jelitach złogów.
Dieta bogatoresztkowa - dieta wysokobłonnikowa
Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć
u dzieci jest nieprawidłowa dieta. Zbyt mała ilość błonnika, warzyw i owoców, słodkie napoje oraz duże ilości słodyczy i czekolady sprawiają, że stolce stają się zbite, a ich wydalenie jest bolesne. Z obawy przed bólem dziecko zaczyna wstrzymywać wypróżnianie, a to sprawia, że powstają u niego zaparcia nawykowe. Z tego powodu w leczeniu zaparć u dzieci zaleca się wprowadzenie diety bogatoresztkowej.
Z diety dziecka należy wkluczyć:
- czekoladę, kakao
- czarną herbatę
- słodkie napoje
- słodycze, ciasta
- białe pieczywo
- czarne jagody i porzeczki
- ryż i kleik ryżowy
- kaszę mannę
- śmietanę
- smażone i przetworzone potrawy
Dieta dziecka powinna zawierać:
- mleko, maślankę, zsiadłe mleko, kefir
- miód
- wodę mineralną
- śliwkowy kompot
- kisiel i owocowe galaretki
- przecierowe soki owocowe
- pomidory, szczaw, rzepę, buraki, rzodkiewki, kalarepę, zielony groszek, ziemniaki, rośliny strączkowe, ogórki
- agrest, poziomki, winogrona, śliwki, figi, jabłka, rodzynki
- kasze gruboziarniste: gryczaną, jaglaną, pęczak
- pieczywo z pełnego ziarna chleb razowy lub graham
- otręby
Dziecko na diecie bogatoresztkowej musi przyjmować także odpowiednią liczbę płynów, bowiem do prawidłowego działania w świetle przewodu pokarmowego, błonnik potrzebuje wody.
Należy też pamiętać, że zbyt duża ilość błonnika może zaburzać wchłanianie wapnia i żelaza, dlatego koniecznie należy zadbać o odpowiednią podaż tych mikroelementów.
W diecie dziecka cierpiącego na zaparcia nawykowe nie może zabraknąć:
- zawierających wapń - mleka, jogurtów,serków, ryb, brokuł, buraków, natki pietruszki, suszonych owoców, fig, migdałów, ziaren słonecznika, dyni oraz soi
- zawierających żelazo - mleka, kalafiora, brokuł, pomidorów, szpinaku, ziemniaków, ryb, pełnoziarnistego pieczywa, orzechów, żółtka jaja kurzego, czerwonego mięsa
Zazwyczaj sama
zmiana sposobu żywienia na dietę bogatoresztkową skutecznie eliminuje występowanie u dzieci twardych stolców. A to z kolei rozwiązuje u nich problem zaparć. Oczywiście, jeśli mimo zmiany sposobu odżywiania dolegliwości dziecka nie ustępują, musimy dalej szukać przyczyn występowania u naszej pociechy problemów z wypróżnianiem się. Możliwe, że zaparcia nawykowe mają podłoże emocjonalne lub nawet genetyczne.
Tekst jest przedrukiem artykułu , z portalu