Dzisiaj w prezencie od Zwierciadlo.pl do pobrania ZA DARMO: Magazyn "Zdrowie ma Sens – Jesień".

Zakwaszenie organizmu
123rf.com
7 stycznia 2013 w Diety Autor: Dorota Mierzejewska

Zakwaszenie organizmu

Męczą nas przewlekłe migreny? Bóle pleców? Dolegliwości jelitowe? Zdarza się „rodzić” kamienie? A może nie radzimy sobie z ciągłym zmęczeniem? Jeśli wyniki badań mamy w porządku, być może przyczyną jest zakwaszenie organizmu. Czas nadać własnej diecie charakter bardziej zasadowy.

Na ogół wszystko zaczyna się po 35. roku życia. Dolegliwości, które dotąd  doskwierały nam tylko od czasu do czasu, pojawiają się coraz częściej i nie dają żyć. Może to oznaczać zakłóconą przez wiele lat równowagę kwasowo-zasadową, jeden z najważniejszych mechanizmów regulujących nasz ustrój. Jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania kondycji psychofizycznej. Jej zachwianie prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe. Często nie zdajemy sobie sprawy, że zamiast chodzić po lekarzach, szprycować się środkami uśmierzającymi ból lub na siłę próbować obudzić się kolejną kawą, wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty alkalizujące ustrój i śledzić dobroczynne zmiany.

Jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu?

Można to sprawdzić na kilka sposobów. Najpopularniejszy to laboratoryjne badanie krwi. Optymalne pH dla niej to 7,35–7,45. Najdrobniejsze odchylenia od tej normy prowadzą do pogorszenia samopoczucia. Większe – do powolnej śmierci. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa, z kolei pH 7,7 jest przyczyną tzw. drgawek tężyczkowych. Wprawdzie trzeba naprawdę przesadzić, by osiągnąć tak skrajne wartości, jednak pokazują one, o jak ważną sprawę możemy zawalczyć zrównoważoną dietą. Lekarze polecają mierzenie zakwaszenia ustroju za pomocą pasków lakmusowych, które można umieszczać w ustach lub pod strumieniem moczu. Norma dla śliny mieści się w granicach 6,5–7,3 pH. Z kolei obojętny odczyn moczu ma pH między
6,9 a 7,1. Takim mogą pochwalić się np. wegetarianie. Im bardziej zakwaszony organizm, tym niższe pH. Odczyn poniżej normy ma większość ludzkości.

Mięso, wędliny, ryby, jaja, także mleko i nabiał to jedzenie kwasotwórcze. Nasze pH obniży też czarna herbata, kawa, pieczywo i wszelkie słodycze. Jednym słowem przygniatająco duży procent przeciętnego jadłospisu Polaka ma odczyn pchający go w kierunku choroby. Do tego doliczyć trzeba papierosy i alkohol. Ciekawe, że środowisko kwasowe w naszym ustroju pogłębia również przewlekły stres i nieodreagowany przesadny wysiłek umysłowy. Odnajdujesz w tym siebie?

Dieta odkwaszająca organizm

Odkwaszenie poprawia nastrój już w kilka dni po rozpoczęciu diety. Przez pierwszy tydzień warto jeść wyłącznie produkty zasadowe, a należą do nich prawie wszystkie warzywa z wyjątkiem grochu, soi, ziemniaków, ciecierzycy, fasolki kidney i grzybów. Najsilniej alkalizują trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż i natka pietruszki. Także pomidor, awokado, fasolka szparagowa, biała fasola, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, buraki, rzodkiewka i imbir. Lekko zasadowe, prawie neutralne to brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafiory, cukinia, rabarbar, pory, rzeżucha, szczypior i kalarepa.

Strony: 1 2

PODYSKUTUJ:

17 odpowiedzi na Zakwaszenie organizmu

  1. Czytając taki tekst ma się odruch pozbycia połowy lodówki.

  2. Grunt to zmienić nawyki żywieniowe a później się pamięta co należy zjeść a co nie.

  3. Tak myślisz? Ja to podchodzę troche z rezerwą do takich tekstów. Każdy ma milion pomysłów żywieniowych a po latach okazuje się, że szpinak wcale nie ma tyle żelaza ile przypuszczano…

  4. Każdy kto zmienia swoją dietę ten ma trudne początki. A tutaj pewne rzeczy po prostu trzeba odrzucić. Cały czas ludzie badają rośliny, które jemy i podejrzewam, że jeszcze nie raz nas zaskoczą.

  5. Czy mi się wydaje czy w tekście jest napisane że truskawki jednocześnie podwyższają i obniżają poziom pH? :D

  6. To czerwonej herbaty pu-erh nie można pić? Tylko zieloną i białą??
    Ani innych ziół np mięty?

  7. Oczywiscie lekko alkalizuja. Nie zakwaszaja, pomylilam sie przy wyliczaniu, dziekuje za zwrocenie uwagi i za chwile poprawie.

  8. @Aries13 Chcąc odkwasić organizm można pić tylko herbaty niefermentowane. Czerwona jest półfermentowana. Biała i zielona – nie mają z tym procesem nic wspólnego. Zioła – jak najbardziej i to w dużych ilościach. Mięta akurat nie jest najlepsza z wielu innych powodów, ale na historie trawienne BARDZO polecam pokrzywę, kminek, rumianek…

  9. Proso, czyli kasza jaglana, należy do produktów odkwaszających organizm i właśnie dlatego zaleca się ją podczas chorób przeziębieniowych, nawet w formie tzw. monodiety.

  10. Ja z kawy nie zrezygnuję! Z chlebem też ciężko, choć można ograniczyć, bo i tak tuczy. Tylko czym to zastąpić, jak w polskiej kulturze kanapki rządzą?

  11. Czytajac artykuly na temat tego, co zakwasza, a co alkalizuje widze wiele niescislosci. W jednym czytam, ze cos jest kwasotworcze w innym, ze zasadotworcze. Jak zwykle nie wiadomo, komu wierzyc. Poza tym golym okiem widac, ze wiecej jest pokarmow zakwaszajacych organizm niz alkalizujacych, ulozenie jadlospisu w takiej sytuacji to bardzo trudne zadanie…Moze Pani podac jakas fachowa literature,powolac sie na konkretne autorytety w tej dziedzinie, tytuly ksiazek, etc.?

  12. Pani Jolu, szczerze mówiąc nie widzę tych nieścisłości. Bardzo proszę o wskazanie. Jest dość dokładny i rzetelny podział.

  13. Proso jest jedynym zbożem zasadotwórczym, to dlaczego trzeba unikać?

  14. Z czystym sumieniem mogę polecić „Alkaline Cook Book” autorstwa dr Annie Guillet oraz inne jej prace.

  15. I wyjaśniam kwestię prosa plus podaje źródła. Zawiera krzemionkę, która odkwasza ustrój, dlatego część źródeł podaje, że to zboże alkalizujące. Uwaga. Proso zawiera przy okazji lecytynę. O tym rzadko kto chce pamiętać. Lecytyna stymuluje wydzielanie kwasu solnego, który m.in. zwiększa zapotrzebowanie organizmu na pokarmy mięsne. Proso jest zdrowym zbożem z uwagi na rozmaite zawarte w nim składniki jak witaminy B, fosfor, wapń, potas, żelazo. Jednak jego alkalizujący charakter poddawany jest w wątpliwość. Chcę w tym miejscu powołać się na najnowsze prace prof. Bruce’a A. Watkinsa z Uniwersytetu Connecticut dostępne w Internecie. Dlaczego kasza jaglana pomaga zwalczyć przeziębienie… Bo zawarta w niej krzemionka podnosi odporność. Krzem odgrywa najważniejszą rolę w układzie odpornościowym, ponieważ jest niezbędny do uruchomienia produkcji antygenów i przeciwciał. Taki jest stan mojej wiedzy na dziś.

  16. Tomek napisał: 26 lutego 2013

    Pani Joli chodziło chyba o nieścisłości informacji podawanych w różnych opracowaniach. Można spotkać zestawienia gdzie na pierwszym miejscu produktów alkalizujących jest arbuz, potem jabłka i banany , a w zakwaszających na pierwszym miejscu brukselka. Nie spotkałem się jeszcze z tematem, w którym już przy podstawowych danych są takie rozbieżności. Spotkałem się z dietą odkwaszającą przy pomocy owsianki. A płatki owsiane są przecież zakwaszające chyba?

  17. I znów promowanie wegetarianizmu jako najzdrowszej dla człowieka diety. A człowiek jest wszystkożerny i mięsko daje sytość. Warzywa owszem, ale nie wyłącznie warzywa! Wydaje mi się, że człowiek jest drapieżnikiem, a nie krówką, gąską czy królikiem.

POLECANE KSIĄŻKI

Więcej w Książka, Kultura
bokserka_g_plebanek
„Bokserka” – nowa powieść Grażyny Plebanek

Która to już twoja brukselska książka? Druga, po „Nielegalnych związkach”. Czy obłaskawiałaś Brukselę podobnie jak bohaterka? Najpierw była to tylko...

Zamknij