1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Dieta Okinawa to styl życia

Flick common/Raphaël Thiémard
Flick common/Raphaël Thiémard
Wyspa Okinawa znana jest z długowieczności mieszkańców. Gdzie leży sekret? W diecie i aktywnym stylu życia.

Oto 8 zasad z Okinawy:

Jedz lekkie potrawy

Japończycy jedzą powoli, mają czas, żeby smakować potrawy i są wierni zasadzie, by nie „napychać się”. W efekcie spożywają codziennie około 1800 kcal mniej niż Europejczycy. W diecie mieszkańców wyspy są przede wszystkim warzywa, owoce, pełne zboża, skorupiaki, białe mięso i napoje sojowe.

Nie żałuj sobie warzyw

Każdy posiłek rozpoczyna się sałatką lub zupą i zawsze znajdują się w nim warzywa (kapusta, pędy bambusa, grzyby, rzepa). Ważne, że warzywa są gotowane al dente, dzięki czemu zachowują cenne właściwości odżywcze

Przyprawiaj jedzenie

Dodawaj do potraw shiso (podobne w smaku do kuminu z dodatkiem mięty), kolendrę, fenkuł i z przyprawy: kurkumę, imbir, wasabi. Nie tylko nadadzą im smaku, ale też uzupełnią o antyoksydanty. Na czele stoją algi bardzo bogate w jod i wapno.

Polub soję

Regularne spożywanie soi - najlepiej w postaci kiełków, ponieważ kotlety czy tofu to żywność wysokoprzetworzona - powoduje obniżenie poziomu cholersterolu. A to niezwykle ważne w profilaktyce chorób krążenia. Soja ma też właściwości przeciwnowotworowe. To doskonały zamiennik mięsa i produktów mlecznych. Należy jednak pamiętać, że soja to popularny alergen, więc należy ostrożnie wprowadzać ją do diety.

Pamiętaj o ryżu

Ryż jest podstawowym elementem kuchni azjatyckiej. Syci, dostarcza cukry złożone i nie ma ani grama tłuszczu.

Wybieraj ryby

Surowe w sushi, grillowane albo na parze, w zupie albo pieczone... w japońskiej kuchni ryby są podstawowym źródłem białka zwierzęcego. Są sosunkowo mało kaloryczne, za to bogate w składniki mineralne i witaminy. Poza tym dostarczają potrzebnych kwasów Omega-3, zwłaszcza ryby morskie.

Pij herbatę

Ale tylko zieloną. Zawiera antyutleniacze i ma właściwości moczopędne, więc wspomaga wydalanie toksyn. Zieloną herbatę najlepiej parzyć w temperaturze nieprzekraczającej 90 °C przez 3 do 5 minut.

Żyj aktywnie

Mieszkańcy wyspy cenią życie w grupie. Spędzają dużo czasu z przyjaciółmi, z rodziną, z sąsiadami. Nie potrzebują specjalnych pretekstów – wystarczy, że razem pracują w ogrodzie albo ćwiczą tai chi.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze