Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Poznaj najnowsze wytyczne!

Gluten jest roślinnym białkiem, które może wywoływać reakcje alergiczne – jednak unikanie podawania go maluszkowi nie zmniejsza ryzyka wystąpienia uczulenia. Dowiedz się, kiedy i jak wprowadzać gluten, gdy rozszerzasz dietę niemowlaka.

Rozszerzanie diety niemowlaka ma na celu dostarczenie składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, których samo mleko mamy nie jest w stanie już zapewnić. Wprowadzenie glutenu do diety jest ważne, aby rozpocząć ekspozycję na ten popularny alergen. Rolą pierwszych posiłków jest także zaznajomienie dziecka z nowymi smakami i odmiennymi konsystencjami, co pozwala kształtować przyszłe nawyki żywieniowe.

Gdzie znajduje się gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych (prolamin i glutelin) występujących w niektórych ziarnach zbóż (np. pszenicy, jęczmieniu i życie), a także w ich produktach np. kaszach, kaszkach, makaronie, pieczywie.

Kiedy wprowadzać gluten?

W świetle najnowszych badań, nie należy opóźniać momentu ekspozycji na gluten. Na ryzyko wystąpienia celiakii (choroby, w której należy całkowicie wyeliminować gluten) nie ma wpływu odwlekanie momentu ekspozycji na gluten czy wprowadzanie go pod osłoną mleka matki. Eksperci zalecają, aby gluten wprowadzać po 17. tygodniu życia, ale jeszcze zanim maluszek ukończy pierwszy rok. Jako pierwsze w diecie dziecka powinny pojawić się warzywa, następnie owoce. Jeśli maluszek przez około 2 tygodnie otrzymywał posiłki warzywne i owocowe, przychodzi czas na produkty zbożowe. Pierwszym może być kaszka dla niemowląt.

Jak wprowadzać gluten?

Wprowadzanie glutenu powinno odbywać się tak, jak w przypadku innych produktów. Na samym początku wystarczy kilka łyżeczek delikatnej kaszki, np. manny. Z czasem będziesz mogła podawać całą porcje kaszki oraz jej różne warianty smakowe, a także inne produkty zbożowe.

Rozszerzanie diety niemowlaka o gluten, tak jak w przypadku każdego nowego składnika, wymaga uważnej obserwacji reakcji dziecka. Jeśli zauważysz niepokojące objawy, np. biegunkę czy wysypkę, zgłoś się do lekarza.