Cukier ci nie podskoczy

fotochannels.com

reklama

Na cukrzycę zapada coraz więcej osób i to w coraz młodszym wieku. Przyczyny tego zjawiska wbrew pozorom nie kryją żadnej straszliwej tajemnicy: tkwią w diecie. Dlaczego? – tłumaczą specjaliści

Dr Marek Bardadyn, naturoterapeuta
Jednym z czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II (insulinoniezależnej), która stanowi ok. 80 proc. przypadków, jest nadwaga. Czasem nawet pięć nadprogramowych kilogramów może dać początek chorobie. W przypadku zaś cukrzycy typu I (insulinozależnej) znaczenie ma także rodzaj produktów, jakie jadamy. Ustalono, że nadmiar mleka i jego pochodnych może przyczynić się do pojawienia się choroby. Jej rozwojowi może też sprzyjać naprzemienne głodzenie się i objadanie, bo trzustka bardzo źle znosi taką „kaloryczną huśtawkę”. Niezwykle istotne jest więc to, w jaki sposób zrzucimy zbędne kilogramy i ustabilizujemy metabolizm. Najlepszy sposób polega na spożywaniu nieprzetworzonych, niskokalorycznych i niskotłuszczowych produktów z przewagą węglowodanów złożonych. Powinny zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy (ich niedobór przyspiesza tycie!). Warto też wiedzieć, że produkty, takie jak marchew, fasola, awokado, czosnek, płatki owsiane oraz otręby owsiane i pszenne, zawierają naturalne substancje normalizujące poziom glukozy we krwi. Ważne jest jednak nie tylko to, co jemy, lecz również jak. Najlepiej jeść pięć razy dziennie niewielkie porcje, wtedy bowiem łatwiej utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, zapobiec napadom głodu i uregulować przemianę materii.
Zachęcam do regularnego zażywania leków homeopatycznych (Kreosotum, Taraxacum czy Yucca), które zapobiegają cukrzycy oraz ograniczają ryzyko powikła , jeśli choroba została już stwierdzona. Ale odradzam przyjmowanie ich na własną rękę, bo rodzaj specyfiku i dawki może ustalić tylko lekarz.

Herbatka ochronna
Doskonałym dodatkowym sposobem chroniącym przed rozwojem cukrzycy jest regularne picie naparu z kłącza perzu, ziela rdestu pta-siego i liścia szałwii (po 50 g). łyżkę wymieszanych ziół zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Przecedzamy i pijemy po obiedzie przez 5 dni w tygodniu. Kurację można stosować wiele miesięcy.

Gabinet dr. Marka Bardadyna: tel. (22) 833 71 18; więcej informacji: www.drbardadyn.com

Dr Partap S. Chauhan, specjalista medycyny ajurwedyjskiej z Instytutu Jiva Ayurveda w Faridabadzie w Indiach

Ajurweda widzi cukrzycę jako problem metaboliczny wywołany przez nadmiar energii vata i kapha. łączy ją też z zaburzeniami trawienia. Jak uchronić się przed cukrzycą? A jeśli już ją stwierdzono, jak zniwelować jej skutki? Odpowiedź jest jedna – zasadnicza zmiana diety i przyzwyczajeń żywieniowych. Dzięki niej odpocznie układ pokarmowy, wzmocni się metabolizm i obniży poziom cukru we krwi.

Dzień rozpoczynamy od szklanki ciepłej wody z łyżką soku z cytryny. Śniadanie powinno się składać, przykładowo, z 2 kromek chleba pełnoziarnistego z masłem i szklanki ciepłego przegotowanego mleka. Pół godziny później można zjeść jakiś sezonowy owoc. Na lunch wybieramy ugotowane na parze warzywa, np. kalafior, kabaczek, pomidor, szparagi, rzepę. Można je zastąpić zupą warzywną. Dobrym dodatkiem są: pieczywo pełnoziarniste oraz kiełki, sałata, fasola mung, ryż (w niewielkich ilościach), lekko strawne rośliny strączkowe (np. soja). Warto codziennie pić odpowiednik indyjskiej maślanki, czyli jogurt naturalny zmiksowany z wodą (1:1) ze szczyptą soli oraz ewentualnie kminkiem. Po południu dobrze nam zrobi szklanka herbaty ziołowej lub świeżo wyciśniętego soku z ulubionych warzyw. Na obiad wystarczą gotowane warzywa, kiełki, serek wiejski (indyjski panir), talerz surówek z sezonowych warzyw. Jeśli nadal będzie-my głodni, posiłek można uzupełnić kromką pełnoziarnistego pieczywa. Przed snem wypijamy szklankę przegotowanego ciepłego mleka.

Surowe owoce i warzywa są dopuszczalne, ale nie przesadzajmy z ich ilością. Bezwzględnie odstawmy kawę, czarną herbatę, alkohol oraz produkty z rafinowanej mąki. Oczywiście stanowczo odradzam palenie papierosów.

Pamiętajmy o codziennej dawce ruchu – niech to będzie choćby półgodzinny spacer. Polecam ćwiczenia jogi, bo działają detoksykująco i stymulująco na narządy wewnętrzne, w tym trzustkę. Powinniśmy jednak znaleźć nauczyciela jogi, który dobierze odpowiednie dla nas pozycje.

Popraw metabolizm
Poprawę stanu zdrowia uzyskamy, stosując regularnie produkty, które polepszają przemianę materii i regulują poziom cukru we krwi:

  • Zmieloną kozieradkę lub kurkumę spożywamy 2 razy dziennie po 1/2 łyżeczki z ciepłą wodą. Kurkuma jest skuteczniejsza po zmieszaniu w proporcji 1:1 z owocem amla.
  • Sok ze świeżej kareli (50 ml) pijemy codziennie rano na pusty żołądek. Warzywo to po ugotowaniu można także zjeść na lunch czy obiad. (Wszystkie trzy produkty regulują poziom cukru we krwi).
  • Zioła o nazwie Triphala (łyżeczkę) zażywamy z ciepłą wodą lub mlekiem każdego wieczoru – oczyszczają jelita i krew oraz wzmacniają ogień trawienny.

Pracownia Dobrego Zdrowia, ul. Racławicka 28, Warszawa, tel. (22) 646 04 62, www.klinikajogi.pl, oraz Jiva Ayurveda Polska, tel. (22) 751 55 58, www.jiva.com, www.ajurweda.pl

Dr n. med. Ocz Batyn, specjalista chorób  wewnętrznych i medycyny orientalnej
Ta przewlekła choroba na ogół daje o sobie znać między 40. a 60. rokiem życia. Medycyna mongolska jej profilaktykę i leczenie uzależnia od ochrony i regeneracji wątroby, która – niczym wielka oczyszczalnia – usuwa z organizmu toksyny, a także współodpowiada za trawienie. Gdy jej praca jest zaburzona, odbija się to głównie na sercu i trzustce. Wtedy może pojawić się miażdżyca i – coraz częstsza ostatnio – cukrzyca. Dla-tego kontrolujmy przynajmniej raz w roku, czy poziom cukru we krwi nie przekracza 120 mg/dl, czy nie ma cukru w moczu, a także czy wątroba pracuje prawidłowo (świadczą o tym wartości tzw. transaminaz). Jeśli któryś z wyników odbiega  od normy, trzeba skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza gdy dodatkowo występują takie objawy, jak chudnięcie, wzmożone pragnienie i oddawanie moczu, ciągłe zmęczenie i świąd skóry.

W wielu przypadkach w początkach cukrzycy, szczególnie typu II, można ją opanować za pomocą właściwej diety i indywidualnie dobranych zabiegów, np. akupunktury. Dzięki temu nie dochodzi do groźnych powikła , jak jaskra czy tzw. stopa cukrzycowa.

Zarówno osoby narażone na wystąpienie tej choroby (np. z powodu otyłości), jak i już na nią cierpiące powinny przestrzegać kilku podstawowych zaleceń. Unikać pokarmów ciężko strawnych, tłustych, ostro przyprawionych i kwaśnych, bo podrażniają wątrobę. Z tego samego powodu muszą ograniczyć alkohol i kawę. Absolutnie konieczne jest pozbycie się nadwagi, najlepiej pod okiem lekarza.

Solenie organizmu
Polecam systematyczne kąpiele z użyciem soli z Morza Martwego lub soli bocheńskiej. Oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz dostarczają skórze cennych minerałów i niwelują jej świąd (częsty objaw przy cukrzycy). Kąpiel w soli robimy sobie co drugi dzień przez dwa–trzy tygodnie, kurację można powtarzać po tygodniu bądź dwóch tygodniach przerwy.

Dr Ocz Batyn przyjmuje w Gabinecie Pomocy Zdrowotnej w Warszawie przy ul. Bednarskiej 26/1, tel. (22) 826 97 76 oraz 0-603 33 60 95