Pieczona dynia z orzechami i panko

reklama

Dynię smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową wraz z tymiankiem oraz czosnkiem, przekładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości w 190 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Masło delikatnie przypalamy na patelni, aby uzyskać brązową barwę i orzechowy smak. Łączymy je z panko i podgrzewamy. Wylewamy je na talerz, układamy upieczoną dynię, całość posypujemy posiekanymi ziołami, prażonymi orzechami, pestkami dyni i tartym parmezanem.
Składniki

Na około 4 porcje:

450 g obranej dyni zwyczajnej,
400 g obranej dyni piżmowej,
250 g tartego parmezanu,
150 g masła,
100 g panko,
1 garść świeżej kolendry,
1 garść świeżej szałwii,
1 garść prażonych fistaszków,
1 garść prażonych pestek dyni,
2 ząbki czosnku,
1 garść świeżego tymianku, 100 ml oliwy

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »