1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kultura

Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy: gotowanie w szczytnym celu

Zobacz galerię 11 Zdjęć
7 czerwca w warszawskiej restauracji Endorfina przy ulicy Foksal 2 odbyła się VI edycja CHARYTATYWNYCH KULINARNYCH ZAWODÓW DZIENNIKARZY. Jak co roku, znakomici dziennikarze, bez względu na „barwy medialnej reprezentacji”, spotkali się na wyjątkowym kulinarnym wydarzeniu, aby pomagać najbardziej potrzebującym. W tym roku, już po raz drugi, wsparli Puckie Hospicjum ks. Kaczkowskiego.

Znamy ich ze szklanego ekranu, radia, prasy i internetu. Każdego dnia zdobywają i prezentują nam najświeższe informacje, komentują najważniejsze doniesienia z kraju i zagranicy. O nich samych wiemy niewiele, oprócz jednego. Mają dobre serca i chcą pomagać tym, którzy tej pomocy najbardziej potrzebują. Świadczy o tym fakt, że każdy, bez wahania przyjął  zaproszenie i 7 czerwca wziął udział w VI CHARYTATYWNYCH KULINARNYCH ZAWODACH DZIENNIKARZY. Wszystko po to by wesprzeć Puckie Hospicjum ks. Kaczkowskiego.

W tegorocznej szóstej edycji swoje kulinarne talenty zademonstrowali: Marcin Cejrowski, Ela Dziob, Marek Smółka, Anna Dec, Michał Olszański, Justyna Śliwowska, Maciej Orłoś, Joanna Kryńska, Sergiusz Ryczel, Maciej Dolega, Katarzyna Olubińska, Agnieszka Gozdyra, Krzysztof Skórzyński, Małgorzata Ohme, Kamil Dziubka, Maciej Stroiński, Milena Rostkowska-Galant i Anna Matusiak.

Każdy z trzyosobowych zespołów, dysponując tymi samymi produktami, miał przygotować najsmaczniejsze z możliwych danie główne i rozpieszczający podniebienie deser. Przyjemność smakowania i oceniania tych kulinarnych popisów miało znakomite Jury w składzie: Kamila Biedrzycka – Osica, Andrzej Wrona, Daria Ładocha, Adrianna Biedrzyńska, Adam Chrząstowski, Adrian Furgalski oraz szef kuchni restauracji Endorfina Adam Kowalczyk.

Po degustacji menu wyczarowanego przez gotujące zespoły dziennikarzy i burzliwych naradach Jury wybrało zwycięzców. Najlepsze danie główne przygotowała drużyna w składzie: Joanna Kryńska, Maciej Orłoś i Sergiusz Ryczel. Za najlepszy deser Jury uznało ciastko z truskawkami zaserwowane przez Małgorzatę Ohme, Krzysztofa Skórzyńskiego i Kamila Dziubkę.

Kulinarny wieczór poprowadziła Odeta Moro. Wśród gości zgromadzonych w ogrodach restauracji Endorfina byli m.in.: Anna Korcz, Jacek Borcuch, Ewa Kuklińska, Anna Powierza, Danuta Błażejczyk oraz Krzysztof Kasa Kasowski.

VI Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy wsparli: Lidl, Cisowianka, Philipiak Milano, Apetita, Hellena, Goplana, Jakob’s Creek oraz Synchroline.

Pomysłodawcą Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy jest Monika Roszak, a od 2015 roku wspiera ją Odeta Moro.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze