Bogdan Biały

Pieczona dynia z sosem miodowo-pomarańczowym

Składniki na 4 porcje: 250–300 g dyni pokrojonej w nieduże łódeczki, 2 łyżki oliwy, 100 g groszku cukrowego, 2 gruszki pokrojone w ósemki, główka sałaty, opakowanie roszponki, 100 g serka ricotta, podzielona na kawałki pomarańcza. Na sos: 50 ml soku pomarańczowego, 2–3 łyżki miodu, 50 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy. Czas przygotowania: 20 min

Do żaroodpornego naczynia wyłożyć kawałki dyni i zalać 2 łyżkami oliwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 15 min. Schłodzić.

Przygotować sos. Podgrzewać sok pomarańczowy z miodem i octem balsamicznym, aż trochę płynu odparuje i uzyskamy gęstą konsystencję. Schłodzić i ostrożnie dolewać oliwy.

Sałaty umyć, osączyć, podrzeć na kawałki. Wymieszać z groszkiem cukrowym, gruszką, ricottą, pomarańczą w miseczce. Wyłożyć dynię na sałaty, polać gęstym sosem miodowo-pomarańczowym

« »

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bogdan Biały
Krewetki z chrupkim makaronem

Makaron gotować 2–3 min w osolonej wodzie tylko po to, by nabrał elastyczności. Opłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Każdą...

Zamknij