sernik

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest wilgotny i kremowy, choć nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają jego smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukować ilość zwykle dodawanego do sernika cukru. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, malin lub jagód.

 

 

 

 

Składniki: 800 g twarogu śmietankowego (4 procent tłuszczu), 3 jajka, ½ szklanki cukru, 1 laska wanilii. 

Rozkrój laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do twarogu. Dodaj cukier i zmiksuj. Stale miksując, dodawaj kolejno po jednym jajku. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej masę serową. Formę wypełnioną ciastem przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany, postaw w nim na głębokiej blasze formę z sernikiem. Na blachę wlej wrzątek, zamknij piekarnik i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, pozostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i nie wyjmując go z formy, wystudź. Gdy jest już chłodny, wstawa na kilka godzin, najlepiej na noc – do lodówki. Podawaj zimny.

 

porcja tradycyjnego sernika ma 350 kcal, tej wersji 150 kcal

 

Przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012). Fotografia: Małgorzata Molska i Agnieszka Trojak 

 

 

 


 


« »

Przeczytaj poprzedni wpis:
12397969_m
Najstarsze przepisy na świecie

Najstarsze znane współczesnemu człowiekowi przepisy datują się na około 1 700 rok przed naszą erą i pochodzą z kolekcji glinianych...

Zamknij