Fot. Radosław Kaźmierczak / Ultramaryna

Król Gęsiny 2013/2014 – wyniki konkursu

W anonimowym głosowaniu Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji „Gęsina na Świętego Marcina”, wybrali najlepsze przepisy na dania z gęsiny.

Wyniki konkursu:

1 miejsce – ex equo 2 przepisy i tytuł „Król Gęsiny 2013/2014”:

  • Witold Iwański (Aruana – Serock) – za Gęsie Fois Gras z powidłami z tegorocznych czereśni z naszych zbiorów oraz babą drożdżową.
  • Przemysław Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar – Chorzów) – za Pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretkę z żubrówki, tost z chleba kresowego.

2 miejsce – ex equo 2 przepisy:

  • Aleksander Baron (Solec 44 – Warszawa) – za Gryczane kluski kładzione w esencji z wędzonych korpusów gęsich, gęsie żołądki i serca, żółtko gęsiego jaja, rukiew wodną.
  • Dominik Duraj (Wodna Wieża – Pszczyna) za Gęsie żołądki, puree z topinamburu, salsefia sous vide, łuskwiak nameko.

3 miejsce:

  • Przemysław Bliski (Bread & Milk – Wadowice) – za żołądki gęsie, czosnek na słodko i chrupiący orkisz.

Wszystkie przepisy dostępne są na www.gesina.pl

« »

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kuchennymi drzwiami. Anna Kamińska
Kuchennymi drzwiami: Listopadowe refleksje. Żeberka jagnięce z pigwą

Nie narzekam na ciemności, choć zawsze o tej porze zastanawiam się, dlaczego nie urodziłam się w Śródziemnomorzu. Na  Sycylii właśnie...

Zamknij