1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepis na knedle ze śliwkami z masłem i cynamonowym cukrem

Sezon na śliwki w pełni! (Fot. iStock)
Sezon na śliwki w pełni! (Fot. iStock)
Mamy już sezon na śliwki. W pełni. Wkoło pełno fioletu. Każdy stragan, sklep i sklepik ma je na stanie. Duże, większe i małe.

Mam to szczęście, że śliwka węgierka znana mi jest od zawsze i nikt mnie nie nabierze. W moim rodzinnym domu nie było jesieni bez zacnej węgierki. Gąsiory ze śliwowicą,  pieczone powidła, węgierki suszone i w occie. Drożdżowe ze śliwkami z obowiązkowym lukrem, no i knedle!

Bez knedli z prawdziwą węgierką nie ma mowy. Tradycja zobowiązuje.

Knedle ze śliwkami węgierkami z masłem i cynamonowym cukrem

Składniki:
  •  300 g wypestkowanych śliwek węgierek
  • cukier cynamonowy do posypania
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto na knedle:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 wiejskie jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję mąkę, jajko i sól. Zagniatam sprężyste ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dosypuję mąkę ziemniaczaną. Z ciasta formuję wałek, z którego odkrawam kawałki ciasta. Rozpłaszczam każdy na dłoni i wkładam połówkę wypestkowanej śliwki. Wsypuję łyżeczkę cukru cynamonowego i sklejam ciasto w kulę. Gotuję partiami w lekko osolonym wrzątku ok. 5 minut po wypłynięciu knedli. Polewam masłem i posypuję cynamonowym cukrem.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze