Wyprawa po coś smacznego: Jamie Oliver, „Kulinarne wyprawy Jamiego”

mat. prasowe

Książka pełna dziwnych nazw, pięknych fotografii i smakowitych przepisów. Zaspokaja głód podróży i apetyt na egzotyczne potrawy.

mat. prasowe

Inspiruje do tego, by zejść z utartych szlaków i zrezygnować z rutyny – przynajmniej w kuchni. Jamie Oliver zabiera nas do Hiszpanii, Włoch, Szwecji, Maroka, Grecji i Francji. Medialny kucharz najpierw sam odwiedził te kraje, pojadł tam sobie, a teraz przedstawia przepisy na to, co najbardziej mu smakowało. Trochę podkręca oryginalne receptury, tam gdzie nie są – jego zdaniem – doskonałe. Poza klasykami: sałatką grecką czy tiramisu, proponuje m.in. m’hannchę z sosem daktylowym, tangię jagnięcą i tażin wołowy.

Już samo szukanie składników może oznaczać odkrywanie nowych lądów na sklepowych półkach, gotowanie – zamienić się w przygodę życia, a jedzenie, zwłaszcza jeśli zaprosimy przyjaciół – zastąpić wakacje, jeśli akurat nie możemy wziąć kursu na ciepłe kraje.

Jamie Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, Insignis 2012

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »