10 lat Restauracji Romantyczna na rzecz Slow Food

10 lat temu Restauracja Romantyczna działająca w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie otrzymała, jako pierwsza w Polsce, rekomendację Slow Food Polska® .


10 lat temu Restauracja Romantyczna działająca w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie otrzymała, jako pierwsza w Polsce, rekomendację Slow Food Polska® .

reklama

Przez kolejnych siedem lat Romantyczna była jedyną restauracją w Polsce gotującą według założeń slow food, zaangażowaną w promowanie idei slowfoodowej oraz wspierającą lokalnych producentów. Specyfiką Restauracji Romantycznej jest sześciodaniowe menu degustacyjne dopasowane do sezonu i pory roku. Autorem dań jest szef kuchni Łukasz Wojtas. – Inspiruje mnie wiele kuchni, ale najbardziej polska. Rodzima tradycja kulinarna jest moją pasją i największym wyzwaniem – tłumaczy Wojtas i zaraz dodaje – Pozwala stworzyć kulinarne arcydzieła, bazując na bogactwie naszych lasów, jezior, Bałtyku i produktach wytworzonych przez regionalne, rodzinne gospodarstwa. Świeży lokalny produkt sezonowy to absolutna podstawa smaku. I oczywiście musi to być produkt najlepszej jakości, wybrany fachowym okiem.

Dlatego Łukasz Wojtas często przemierza wzdłuż i wszerz okoliczne miejscowości w poszukiwaniu najlepszych producentów, dobrej jakości i ciekawych produktów, często o ekologicznym rodowodzie. A także zapomnianych lub unikatowych, charakterystycznych dla danego miejsca. Tak między innymi pojawił się np. wśród deserów rokitnik, a w daniach głównych topinambur lub kasza jaglana, które rękach szefa kuchni nabierają nowoczesnej formy.

Zaletą restauracji jest otwarta kuchnia, dzięki czemu goście mogą podpatrywać na każdym etapie, jak powstaje ich danie, zgłaszać swoje sugestie co do sposobu przygotowania, a także mają możliwość zgłębiania tajników sztuki kulinarnej w bezpośredniej rozmowie z szefem kuchni.

W karcie goście nie znajdą stałych pozycji, lecz zmieniające się co kilka dni sześciodaniowe menu degustacyjne. Pozwala to za każdym razem, kiedy tu zawitają goście, cieszyć się bogactwem i różnorodnością smaków, które wprowadzają na wyżyny doznań smakowych. Niezbędny dopełnieniem wykwintnych dań są najlepszej jakości wina, specjalnie wyselekcjonowane dla tutejszej restauracji, a w doborze których zawsze pomoże profesjonalista, oraz nalewki rekomendowane przez Slow Food Polska.

Restauracja Romantyczna w 2013 roku zdobyła tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Została uhonorowana laurem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego „Najlepsi z najlepszych”. Pod koniec 2014 roku pojawiła się w pierwszym polskim wydaniu kultowego przewodnika po restauracjach Gault&Millau i otrzymała oznaczenie dwóch czapek kucharskich.

DrIrenaErisSpa.com