Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepisy wielkanocne. Babka drożdzowa Gugelhupf z Austrii

© Österreich Werbung / Wolfgang Schardt
1 kwietnia 2015 in Butik Wielkanocny, Styl Życia by redakcja
O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

I tak na przykład Francuzi twierdzą, że Trzej Królowie w powrotnej drodze z Betlejem podróżowali po Alzacji i upiekli pierwszy Gugelhupf dla udzielających im gościny gospodarzy. To jest jednak tylko legenda. Są natomiast bardziej konkretne dowody, które wskazują na to, że Gugelhupf naprawdę pochodzi z austriackiej ziemi: w Carnuntum, rzymskiej stolicy w Panonii, znaleziono wykonane z brązu formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia. Starożytni Rzymianie nie mieli tylko jeszcze nazwy dla tego pysznego deseru. Powstała on dopiero w średniowieczu. Wywodzi się ona od słów: „gugel(e)” (= kaptur, po łacinie cucullus) i „hopf” (drożdże). To kolejny dowód na to, że ziemia austriacka od swych początków stanowiła dobry grunt, na którym doskonale przyjmowały się smakowite potrawy z innych krajów – na przykład w formie do pieczenia Gugelhupfa!

Gugelhupf po cesarsku

W monarchii austriackiej nie zawsze jadano luksusowo. Cesarz Franciszek Józef na przykład nie był wielkim smakoszem, najbardziej lubił proste potrawy. Do tego na deser Gugelhupf. I najlepiej, żeby podała mu go jego długoletnia przyjaciółka, Katharina Schratt.

Składniki:

  • 210 g mąki
  • 170 g cukru
  • 210 g masła
  • 5 jaj
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 80 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • płynne masło do formy
  • płatki migdałowe
Przygotowanie
  1. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać płatkami migdałowymi, najwięcej na spodzie. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem.
  2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać startą skórkę z cytryny.
  3. Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i resztą cukru.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy z żółtek na zmianę z pianą. Dobrze odsączone rodzynki posypać leciutko mąką i dodać do masy razem z orzechami.
  5. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec na złoty kolor (ok. 45-50 minut). Gotowy Gugelhupf pozostawić na chwilę do ostudzenia, a następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem. Można udekorować słodką bitą śmietaną.
źródło: austria.info

Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI