Przepisy wielkanocne. Chrzan (idealny na Wielkanoc)

123rf.com

Wielkanocny stół nie może się obejść bez chrzanu. Podajemy przepis na klasyczny sos chrzanowy – idealny do jajek i wędlin, świetny również do wędzonego łososia.

reklama

  • słoik chrzanu
  • trzy żółtka
  • trzy łyżki śmietany
  • sól, pieprz (ewentualnie majonez): do smaku

W moździerzu lub makutrze rozetrzeć żółtka ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić. Smak sosu można „lekko podkręcić” majonezem. Majonez sprawdzi się też także, żeby nadać sosowi odpowiednio kremową konsystencję.

Otrzymany w ten sposób sos może być idealną bazą dla innych sosów: wystarczy dodać do niego czosnku, rzeżuchy, ziół albo suszonej żurawiny.

Warto pamiętać o chrzanie w kuchnia, ponieważ to także roślina lecznicza. Korzeń chrzanu ma działania grzybobójcze, bakteriobójcze, działa przeciwwirusowo. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych.