Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Co wiemy o tłustym czwartku

fot.123rf
22 lutego 2017 in Styl Życia by redakcja
Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy!

Czym się objadać, chyba nie ma wątpliwości – faworki, oponki, lukrowe babeczki i oczywiście… pączki, jako królowie dnia łasuchów. Idąc za ludowym powiedzeniem „Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje” ustawiamy się pod cukierniami w kolejkach, które nie mają końca. Tym bardziej, że inne przysłowia, skłaniające do objadania się w tym „tłustym” dniu, przepowiadają jednocześnie obfitość w życiu przez cały rok.. lepiej więc nie ryzykować i skusić się przynajmniej na te 300 – 400 kalorii.

Słodki czwartek towarzyszy nam już ładnych parę wieków. W połączeniu tradycji ludowej oraz chrześcijańskiej jest symbolem pożegnania hucznego karnawału i dniem, w który dostarczamy sobie zapasu energii na zbliżający się post. Już w starożytności jedzeniem kalorycznych dań świętowano odejście zimy i przywitanie wiosny. Objadano się tłustymi potrawami i popijano je winem. Nawet w tamtych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny. Sposób ich podania stał się symbolem obfitości.

Pomysł na dodanie cukru do pączków wziął się prawdopodobnie z północnej Afryki. Dodając cukier wzorowano się na recepturze egipskiej. W Polsce zwyczaj słodkiego obchodzenia czwartku przyjął się w XVI wieku. Występowały u nas też pączki z orzechową „niespodzianką”. Podobno ten kto trafił na orzech w środku, cieszył się niebywałym szczęściem.

Obecnie pączki przyrządzane są z ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu. Pączki podobne do naszych jada się w Izraelu – tradycja smażenia kulek z drożdżowego ciasta przywieziona została przez polskich Żydów.

Statystycznie Polak w tłusty czwartek zjada od 2 do 3 pączków, a niektórzy urządzają nawet zawody w ich pożeraniu. Te pochłaniane w najszybszym tempie to zazwyczaj klasyczne – nadziewane konfiturą różaną, budyniem lub z nutką adwokata. Warto spróbować także pączków w wersji hiszpańskiej z ciasta parzonego (tzw. gniazda), które oprócz innego smaku, mają również bardziej karbowaną powierzchnię i podobnie jak amerykańskie donuty – dziurkę w środku.

Na postawie mat. pras. MSM Mońki


Uwaga konkurs! Wiosenna metamorfoza z Mincer Pharma

Sekretem młodego wyglądu naszej cery jest kwas hialuronowy. Czy wiesz jednak, że może on występować w czterech formach, co dodatkowo wpłynie na młody wygląd twojej ...

Rodzina przy biurku

Zakup mebli to sprawa, którą często w rodzinie rozważa się bardzo długo i równie długo szuka się odpowiednich modeli. Muszą się podobać przyszłym użytkownikom, być ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI