1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Dlaczego lubimy sushi?

123rf.com
123rf.com
Japońska kuchnia to jedna z najzdrowszych na świecie. Znana jest z potraw o niskim poziomie cholesterolu, za to bogatych w witaminy i żelazo. Nie dziwi więc, że jej popularność rośnie a sushi wygrywa z wysokokalorycznymi daniami.

Podstawą sushi jest japoński ryż oraz prażone algi morskie, które nadają potrawie charakterystyczny smak a poza tym stanowią cenne źródło żelaza, jodu, wapnia oraz witamin – A, D i B12. To szczególnie ważne dla wegetarian, którzy mogą borykać się  z niedoborami tej ostatniej.

W sushi znajdziecie całe bogactwo dodatków. Przede wszystkim ryby i owoce morza, w szczególności krewetki, kraby, tuńczyka, węgorza czy łososia. Ale nie tylko. Mogą to być też jajka, wodorosty, grzyby, tofu i właściwie każde warzywo. I wreszcie przyprawy o niezwykle wyrazistych smakach: sos sojowy, imbir oraz japoński chrzan. „Sushi zadomowiło się nad Wisła kilkanaście lat temu. Popularność tego dania cały czas rośnie, co nas bardzo cieszy” mówi Tomasz Bojanowicz, reprezentujący warszawską sieć restauracji Ten Sushi.

Doświadczenie pokazuje, że nawet osoby z początku nieprzekonane zakochają się w sushi. Sekret tego tkwi zapewne także w różnorodności: z kolorowych, cieszących oko nigiri-zushi, maki-zushi, chirashi-zushi i pozostałych można skomponować zestawy praktycznie dla każdego. Jesteś wegetarianinem, kobietą w ciąży, oso

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze