„Gęsina na świętego Marcina”

11 listopada 2016 rozpocznie się VIII edycja akcji „Gęsina na św. Marcina”. Tegoroczna odsłona potrwa do 4 grudnia. W tym roku organizatorzy akcji będę szczególnie propagować Gęś Kartuską. 

W akcji organizowanej przez Slow Food Polska wezmą w tym roku udział m.in.: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki – Hotel Stary), Dominik Narloch (Werbena – Hotel Herbarium), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Sebastian Krauzowicz (Sfera) czy Bartosz Budnik (Bryza), Jacek Krakowiak (Horyzont-Aquarius), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Janusz Fic (Dwór Sieraków), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin) czy Aleksander Baron (Solec 44). Każdy z nich będzie w tym okresie serwował gościom przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny.

Częścią akcji jest także „Terra Madre – Slow Food Festival” w Krakowie, gdzie od 11 do 13 listopada zgromadzą się rolnicy, hodowcy, przetwórcy, szefowie kuchni i konsumenci z Europy Środkowej. Właśnie podczas Terra Madre w piątek wieczorem, podczas Święta Młodego Wina, poznamy wyniki konkursu na „Króla Gęsiny”.

Pod hasłem „Gęsina na św. Marcina” będą odbywać się festyny w skansenie w Swołowie na Pomorzu, Gęśniku na Kaszubach (Gęsia Farma) oraz w Pałacu Mortęgi na Warmii, szereg imprez związanych z gęsiną w podwarszawskim Legionowie, konkurs dla zachodniopomorskich restauracji w Szczecinie, impreza plenerowa w Folwarku Kamyk, powrót do żydowskich i gęsich tradycji w małym świętokrzyskim Chmielniku a także nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji organizowanych w całej Polsce przez convivia Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje.

Jak co roku szefowie kuchni biorący udział w akcji wybiorą najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku zwycięstwo przypadło Adrianowi Gabryszakowi za „Lody Jabłkowe z Wątróbką Gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej”.

Więcej na stronie akcji.