Jak odczuwać radość z gotowania na co dzień?

123rf.com

Przygotowywanie posiłków często kojarzy się z dużymi nakładami pracy i czasu. Ale wcale nie musi tak być. Grzegorz Łapanowski radzi, jak przygotować kuchnię, żeby czerpać radość z codziennego gotowania.

reklama

Dobre urządzenie kuchni to podstawa

Koniecznym elementem, w który musimy wyposażyć naszą kuchnię, jest zestaw złożony z przyborów służących do gotowania, czyli: garnków i patelni różnej wielkości oraz nieprzywieralnej powłoce, misek, foremek, ostrych noży, miksera, filtra do wody, tłuczka, wałka, durszlaka oraz miarki kucharskiej (w formie kubka z oznaczeniem wagi). Ważne jest także, aby umieścić urządzenia kuchenne w miejscach niedaleko kuchenki – szafka czy szuflada tuż obok sprawią, że wszystko będziemy mieć pod ręką i w razie potrzeby, z łatwością po nie sięgniemy.

Planuj pracę i przygotuj się do gotowania



Przed przyrządzeniem bardziej pracochłonnych dań lub porcji przeznaczonych dla dużej liczby gości, powinniśmy najpierw zaplanować, czego potrzebujemy i następnie udać się na zakupy z listą. Dzięki temu zakupimy produkty, których będziemy używać i na pewno nie zapomnimy o jakimś ważnym elemencie potrawy. Następnie, tuż przed gotowaniem, zadbajmy o stanowisko pracy i odpowiednie przygotowanie wszystkich składników np.: warzywa kroimy w kształt, jakiego wymaga danie, mięso czy rybę panierujmy, a określoną porcję kaszy czy makaronu przesypujemy do miseczki. Ważne także, aby wszystkie akcesoria, jak i miski ze składnikami, znajdowały się w jednym miejscu, najlepiej w zasięgu ręki. Dzięki dobremu planowaniu nie będziemy tracić czasu na obróbkę wybranych elementów w trakcie gotowania, nic nam się nie przypali, i nie będziemy musieli się przejmować, że coś pójdzie nie po naszej myśli.

Miej świeżą wodę na wyciągnięcie ręki



Podczas gotowania zadbajmy także o dostęp do świeżej i smacznej wody, która będzie nam potrzebna do przyrządzenia potrawy i napojów. To ważny element, bez którego nie obejdzie się żaden kucharz. W naszych kranach płynie dobra i bezpieczna woda, która jednak nie zawsze zachęca do użycia ze względu na swój mało apetyczny smak czy zapach. Tymczasem woda ma ogromny wpływ na smak dań i napojów, które przygotowujemy, dlatego powinniśmy zadbać, aby była jak najlepsza. Do tego celu możemy wykorzystać rozwiązania filtrujące BRITA, które pomagają w optymalizacji wody kranowej. Dzięki filtracji woda zyskuje doskonały smak i zapach, a poziom jej twardości jest redukowany, co jest szczególnie istotne w przypadku parzenia napojów gorących, takich jak kawa czy herbata. Na jej bazie z łatwością przyrządzimy też zupę, sos, ugotujemy makaron lub ulubioną kaszę. To bardzo wygodne rozwiązanie, dzięki któremu mamy w swojej kuchni zawsze świeżą wodę, bez konieczności kupowania zgrzewek z butelkami.

mat. kampanii „BRITA – lepszy wybór”