Jak odżywiają się Polki? Jesteś fit, smakoszką czy niegotującą zapracowaną?

123rf.com

Wiosna to okres sprzyjający zmianom. W sklepach i na targowiskach pojawia się więcej świeżych produktów, dobra pogoda zachęca do aktywności na powietrzu. Warto więc zastanowić się nad swoimi nawykami żywieniowymi oraz trybem życia. Na podstawie wyników badania* zrealizowanego na zlecenie California Prune Board
wyodrębniono trzy style kobiecego odżywiania: świadome kucharki fit, wyluzowane smakoszki oraz niegotujące zapracowane.

Badanie wskazuje dużą rozbieżności między deklaracjami a rzeczywistością:

reklama

  • Polki wysoko oceniają swoją wiedzę na temat odżywiania, ale w miniteście przeprowadzonym w czasie badania średnia liczba prawidłowych odpowiedzi wyniosła 1,85 na 4.
  • Podobnie w deklaracjach pojawia się postulat zdrowego stylu życia, tymczasem badane Polski w wieku 25-45 uprawiają aktywności fizyczne niewymagające większego wysiłku, najczęściej są to spacerowanie oraz jazda na rowerze.

Jakie style odżywania reprezentują badane Polki?

Świadome kucharki fitto 24 proc. uczestniczek badania. Te kobiety przywiązują dużą uwagę do tego, co jedzą, dbając o zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Ponadto starają się świadomie planować zakupy. Chętnie eksperymentują w kuchni, a w ich menu najczęściej spośród badanych pojawiają się śliwki kalifornijskie, które stanowią element zbilansowanej diety wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ta grupa respondentek najlepiej ocenia swoje zdrowie, uprawia różne rodzaje aktywności fizycznej oraz regularnie wykonuje badania profilaktyczne.

Wyluzowane smakoszki stanowią największą grupę wśród badanych – 42 proc. Wybierając swoje posiłki, stawiają głównie na smak, w mniejszym stopniu zwracając uwagę na kaloryczność czy właściwości zdrowotne potraw. Wyluzowane smakoszki chętnie gotują w domu. Ta grupa badanych gorzej ocenia swój stan zdrowia i prowadzi mniej zdrowy tryb życia – rzadziej uprawia sporty, a także wybiera mniej zdrowe produkty.

Niegotujące zapracowane to 34 proc. badanych. Te kobiety nie poświęcają dużo czasuna gotowanie, jedzą to, co akurat jest pod ręką lub to, co najłatwiej przygotować – zazwyczaj w biegu. Niegotujące zapracowane zwracają uwagę na kaloryczność posiłków i najczęściej uprawiają sporty, jednak stan swojego zdrowia oceniają jako średni. Zwłaszcza że prowadzą raczej niezdrowy tryb życia: odczuwają dużo stresu na co dzień i spędzają mało czasu na świeżym powietrzu.

Badanie przeprowadzone na zlecenie California Prune Board przez firmę IQS na grupie kobiet N=500 w wieku 25-45 lat, mieszkających w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców w dniach 13-22.03.2015.

Oprac. na podst. mat.pras. kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”.