Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

123rf.com
123rf.com
3 października 2016 in Styl Życia by redakcja

Jak prawidłowo parzyć herbatę sypaną?

Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Oto krótki poradnik o tym, jak parzyć herbatę liściastą.

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Odpowiednio przygotowanie naczynia
Kiedy przystępujemy do parzenia herbaty, pierwszym krokiem powinno być ogrzanie czajnika gorącą wodą. Zimne naczynie może bowiem schłodzić wodę zbyt szybko i herbata nie zaparzy się tak, jak byśmy tego chcieli. Następnie sięgamy po liście herbaciane, które powinny być przechowywane w specjalnej puszce, bez dostępu powietrza i z dala od wilgoci. Warto również zwrócić uwagę na proporcje liści herbacianych, w stosunku do pojemności naczynia – jedna łyżeczka na osobę, plus jedna dodatkowa na czajniczek. Jeśli więc zamierzamy zaparzyć herbatę dla dwóch osób, wsypujemy trzy pełne łyżeczki liści do imbryczka.

Woda to podstawa
Do przygotowania herbaty należy używać wyłącznie świeżej wody. Jeżeli użyjemy już wcześniej zagotowanej, smak herbaty będzie prawdopodobnie mdły, ponieważ przy podwójnym gotowaniu woda traci zbyt dużo tlenu. Najlepiej używać wody filtrowanej, z której zostały usunięte wszelkie zanieczyszczenia, mające negatywny wpływ na smak herbaty.

Temperatura ma znaczenie
Woda do zaparzenia herbaty powinna osiągnąć temperaturę 100°C. Nie można pozwolić na jej przegotowanie, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że straci za dużo tlenu. Większość nowoczesnych czajników zbyt długo gotuje wodę, dlatego kiedy ta osiągnie właściwą temperaturę (łatwo zauważyć ten moment po pojawiających się bąbelków), należy szybko wyłączyć urządzenie i zalać liście. Warto również założyć kapturek na naczynie, aby zatrzymać ciepło.

Długość parzenia
Herbatę należy parzyć odpowiednio długo, aby uzyskać pełnię smaku. Kolor pojawi się dość szybko, ale smak potrzebuje więcej czasu. Herbatę sypaną powinno parzyć się maksymalnie 5 minut. Następnie należy ją zamieszać, a dopiero potem wlać do filiżanki. Napar można zaserwować w dowolny sposób ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Porady przygotowali eksperci Ahmad Tea London


Sprawdź promocje na Butik Zwierciadlo.pl

sim_contentmarketing_zwierciadlo_gallery_main_20161124

5 sposobów na to, jak mądrze spędzić święta z rodziną (i nie zwariować)

„Rodzinnych świąt w atmosferze bliskości” – tego często życzymy sobie przed świętami. Dlaczego więc Boże Narodzenie znajduje się na liście najbardziej stresujących doświadczeń w życiu ...
tyt_vivus

Świąteczne dekoracje domu – po co je robimy?

Kiedy byliśmy dziećmi, ubieranie choinki to był nasz zaszczytny obowiązek. Chyba każdy jednak pamięta chwilę, gdy mama – czasem sądząc, że nikt jej nie widzi ...
tytulowa_braun-1

Praktyczny prezent pod choinkę? List do Świętego Mikołaja

Drogi Święty Mikołaju! Nie wiem, czy nie uznasz tego za niegrzeczne zachowanie, ale piszę do Ciebie z zuchwałym apelem – nie lansuj się nadmiernie przy ...
km_tyt

Prezent dla kobiety. Przewodnik po świecie zmysłów.

Zastanawiasz się, co kupić w prezencie mamie, żonie, siostrze, córce, przyjaciółce? Sięgnij po uniwersalny i prosty klucz, którym będziesz kierować się przy wyborze – zmysły. ...
grafika-tytulowa

Prezent dla osoby, o której niewiele wiesz

Jaki prezent wybrać dla osoby, którą tak naprawdę słabo znasz? Nie wiesz, czym się interesuje, o czym marzy i co lubi. W takim wypadku bezpiecznym ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI