Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

123rf.com
3 października 2016 in Styl Życia by redakcja

Jak prawidłowo parzyć herbatę sypaną?

Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Oto krótki poradnik o tym, jak parzyć herbatę liściastą.

Odpowiednio przygotowanie naczynia
Kiedy przystępujemy do parzenia herbaty, pierwszym krokiem powinno być ogrzanie czajnika gorącą wodą. Zimne naczynie może bowiem schłodzić wodę zbyt szybko i herbata nie zaparzy się tak, jak byśmy tego chcieli. Następnie sięgamy po liście herbaciane, które powinny być przechowywane w specjalnej puszce, bez dostępu powietrza i z dala od wilgoci. Warto również zwrócić uwagę na proporcje liści herbacianych, w stosunku do pojemności naczynia – jedna łyżeczka na osobę, plus jedna dodatkowa na czajniczek. Jeśli więc zamierzamy zaparzyć herbatę dla dwóch osób, wsypujemy trzy pełne łyżeczki liści do imbryczka.

Woda to podstawa
Do przygotowania herbaty należy używać wyłącznie świeżej wody. Jeżeli użyjemy już wcześniej zagotowanej, smak herbaty będzie prawdopodobnie mdły, ponieważ przy podwójnym gotowaniu woda traci zbyt dużo tlenu. Najlepiej używać wody filtrowanej, z której zostały usunięte wszelkie zanieczyszczenia, mające negatywny wpływ na smak herbaty.

Temperatura ma znaczenie
Woda do zaparzenia herbaty powinna osiągnąć temperaturę 100°C. Nie można pozwolić na jej przegotowanie, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że straci za dużo tlenu. Większość nowoczesnych czajników zbyt długo gotuje wodę, dlatego kiedy ta osiągnie właściwą temperaturę (łatwo zauważyć ten moment po pojawiających się bąbelków), należy szybko wyłączyć urządzenie i zalać liście. Warto również założyć kapturek na naczynie, aby zatrzymać ciepło.

Długość parzenia
Herbatę należy parzyć odpowiednio długo, aby uzyskać pełnię smaku. Kolor pojawi się dość szybko, ale smak potrzebuje więcej czasu. Herbatę sypaną powinno parzyć się maksymalnie 5 minut. Następnie należy ją zamieszać, a dopiero potem wlać do filiżanki. Napar można zaserwować w dowolny sposób ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Porady przygotowali eksperci Ahmad Tea London


Wiosenne trendy w manicurze z Indigo Nails: konkurs

Zadbane dłonie i ładne paznokcie to powód do dumy i niepodważalny atut każdej kobiety. Elegancki manicure, tak samo jak biżuteria czy makijaż, doda nam pewności ...

Przetrwać rozwód. Zwyciężanie w pokoju według Bruce’a Lee

Z czym kojarzy ci się Bruce Lee? Większość ludzi łączy tę słynną postać z technikami sztuk walki. A jednak pozory mogą mylić. Bruce Lee był ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI