Jak przyrządzić gęsinę na świętego Marcina?

California Prune Board

Tradycja hodowli gęsi sięga w Polsce XVII wieku, ale przez ostatnie dziesięciolecia gęsina była prawie nieobecna na polskich stołąch. Od kilku lat powraca na polskie stoły zwłaszcza w dniu świętego Marcina, obchodzonego
11 listopada, podobnie jak Święto Niepodległości.

11 listopada to dzień wolny od pracy, sprzyjający rodzinnemu, domowemu biesiadowaniu. Organizatorzy akcji „Gęsina na św. Marcina” od kilku lat zachęcają Polaków, aby królową stołu tego dnia była gęś. Ptak o wadze ok. 4-5 kg może stanowić wyjątkowy posiłek dla nawet kilkunastu osób. Najwyższe walory smakowe przypisuje się młodej polskiej gęsi owsianej, która jest produktem chronionym znakiem pochodzenia na unijnym rynku, a zarazem eksportowym hitem polskiego drobiarstwa. Mięso gęsi lubi połączenia ze słodkimi dodatkami, takimi jak soczyste i słodkie suszone śliwki kalifornijskie. Włączając się w trend spożywania gęsi na św. Marcina, California Prune Board przygotowała specjalny, polski przepis na piersi gęsie pieczone w cydrze ze śliwką kalifornijską.

reklama

Tajemnicą sukcesu tego dnia jest nacięcie skórki i tłuszczu w kratkę, a następnie powolne smażenie aż do momentu, gdy skórka stanie się apetycznie rumiana. Dzięki temu delikatne mięso nie przesuszy się. Następnie gęś w towarzystwie jabłek, czosnku, tymianku i śliwek kalifornijskich czeka już tylko wygrzewanie w piekarniku w kąpieli z cydru. Połączenie aromatów orzeźwiających jabłek, słodkich śliwek i aksamitnego mięsa gęsi z pewnością będzie stanowić niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych całej rodziny.

Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
4 porcje, czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
– 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
– 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
– 2 winne jabłka
– 10 śliwek kalifornijskich
– 6 ząbków czosnku
– 10 gałązek tymianku
– ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
– Gęsie piersi myjemy, osuszamy.
– Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy,  obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
– Piersi kładziemy na  zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania.
– Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr.
– Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie. Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut.
– Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.