Jak Włosi świętują Nowy Rok?

123rf.com

Powitanie Nowego Roku we Włoszech świętowane jest wyjątkowo uroczyście. To nie tylko huczne zabawy, ale przede wszystkim tradycyjne dania i zwyczaje, które pozostają. Co jada się i jak się bawi podczas włoskiej sylwestrowej nocy?

Noc sylwestrowa we Włoszech jest oczywiście czasem głośnych zabaw i spotkań. Towarzyszą im tradycyjne smakołyki, których trzeba spróbować co roku. Jak w każdym innym kraju, tak i tu obecne są pewne zwyczaje i przesądy, które dotyczą również podawanych dań – mówi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji Włoska Knajpa. – Soczewica, wieprzowina, granat, kieliszek ulubionego wina Nero d’Avola – bez tego mieszkańcy Italii wręcz nie wyobrażają sobie sylwestrowej nocy. Połączenie takich smaków z oryginalnymi zwyczajami czyni włoski Nowy Rok wspaniałym świętem.

reklama

Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku. Nieodłącznym elementem sylwestrowych dań jest także cotechino, czyli kiełbaska z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, która oprócz dostatku ma zapewniać zdrowie.

Na świątecznych stołach można znaleźć również mnóstwo słodyczy, ciast i owoców. Jednym z najsłynniejszych deserów jest Panettone, babka pochodząca z Mediolanu z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami cytrusów. O północy Włosi chętnie zjadają winogrona, po jednym owocu na każde uderzenie zegara. Szczęście w miłości i płodność ma z kolei przynieść dzielenie się z ukochaną osobą owocem granatu.Jednym z sylwestrowych zwyczajów Włochów jest też wyrzucanie przez okna starych przedmiotów wprost na ulicę − w ten sposób chcą pozbyć się pecha, aby zrobić miejsce szczęściu i powodzeniu.

Przepis na włoski gulasz z soczewicy z warzywami znajdziesz tutaj