Koktajle wspomagające odporność. Koktajl z sokiem z kapusty

Zdrowe_Koktajle_zwierciadlo.pl
123rf.com

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że to, co jemy, w 70 procentach decyduje o naszym zdrowiu.
To właśnie wraz z pokarmami dostarczamy organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i
minerałów, przeciwutleniaczy zapobiegających i leczących choroby oraz przeciwdziałających negatywnemu wpływowi środowiska. Warzywa i owoce dzięki zawartym w nich fitoskładnikach

reklama

chronią organizm przed bakteriami, wirusami i drobnoustrojami.
Kapusta to jedno z najważniejszych warzyw stosowanych w fitoterapii. Ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest stosowana w wielu chorobach na surowo, kiszona i gotowana. Jeżeli ktoś uważa, że jest ciężkostrawna, wystarczy dodać do niej odrobinę kminku. Sok z kapusty jest jednakże lekkostrawny i pomaga w wielu schorzeniach.

Kapusta głowa pusta

  • 100 g kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Wyciskamy sok z kapusty, marchewki i jabłek w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy łyżeczkę oleju lnianego. Mieszamy.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.