Kuchnia idealna do gotowania? To tysiące decyzji…

Coraz większą wagę przykładamy do tego, co i jak jemy. Dania powinny być zdrowe, zbilansowane, a do tego wyglądać atrakcyjnie i apetycznie. Co za tym idzie, idee slow-food i home-cooking stają się coraz bardziej popularne. Celebrujemy wspólne posiłki przygotowywane w domu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Przy jednym stole zasiada często kilka pokoleń. Te chwile spędzane razem, pełne rozmów i śmiechu nad pysznymi, aromatycznymi potrawami są bezcenne. Rzadko zdajemy sobie sprawę, jak wiele zależy od decyzji podjętych już na etapie projektowania kuchni.

reklama

Bezpłatne konsultacje z doświadczonymi projektantami wnętrz

Dla tych wspólnych chwil warto obudzić w sobie pasję do gotowania, a kiedy już to zrobimy, przyjrzyjmy się uważniej swojej kuchni, bo to przecież właśnie ona jest często sercem całego domu. Jeżeli zamierzamy spędzać w niej więcej czasu rozwijając swoje kulinarne talenty, zwróćmy uwagę, czy jest ona wygodna, dobrze rozplanowana, funkcjonalna i ergonomiczna. Czy układ mebli w kuchni sprawia, że mamy wszystko w zasięgu ręki?

Jeżeli jesteśmy dopiero na etapie projektowania wnętrza kuchennego lub zamierzamy wprowadzić zmiany, które sprawią, że kuchnia stanie się wyjątkowym, praktycznym i jednocześnie pięknym miejscem w domu, oto kilka wskazówek.

Przede wszystkim weźmy pod uwagę ergonomię w kuchni, a więc jej dopasowanie do użytkownika, czyli do nas. To, czy jesteśmy leworęczni, czy praworęczni, niscy lub wysocy, jest niezwykle ważne i składa się na ustawienie mebli oraz tzw. „dynamic-space” – techniki łączenia jakości ruchu i wykorzystania przestrzeni.

Powinniśmy dążyć, aby w każdej kuchni znalazło się 5 stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków, gotowania i pieczenia. Wielkość każdej z tych stref zależy od domowych realiów. Jeżeli nasza rodzina jest wieloosobowa, kuchenka i lodówka powinny być większe, a szafki obszerne. Warto też zastanowić się nad zakupem chłodziarko-zamrażarki. Dobry sprzęt AGD sprawdzonej marki jest ogromnie ważny. Będzie miał on wpływ na efekty naszej działalności w kuchni – dlatego warto postawić na coś pewnego.

Wyborów trzeba podjąć de facto kilka tysięcy. Jaki piekarnik? Elektryczny czy parowy? Czy powinna w nim znaleźć się funkcja termo obiegu, a więc odpowiednia cyrkulacja gorącego powietrza, która umożliwia przygotowywanie potraw na kilku poziomach równocześnie? Oszczędzimy wtedy prąd i czas. Może przyda nam się także dodatkowa funkcja płyty grzewczej? Dzięki niej możemy sami zaprogramować temperaturę, tak, aby po okresie maksymalnego grzania, nieco się schłodziła – pozwala to na utrzymanie dania w cieple.

Jeżeli posiłki zamierzamy spożywać w kuchni, musi się tu znaleźć miejsce na stół. W strefie zmywania mamy do wyboru szeroką gamę zlewów i baterii. Do nich możemy zainstalować filtry, młynki, ociekacze, korki automatyczne. Pod zlewem, tradycyjnie ustawiamy kosz na śmieci. Pamiętajmy jak ważna jest segregacja odpadów, dlatego też zarezerwujmy sobie miejsce na przynajmniej dwa pojemniki.

Najważniejszą strefą jest oczywiście ta, gdzie przygotowujemy posiłki. Blat powinien być wygodny, obszerny. Może być kamienny, granitowy, drewniany lub szklany. W zasięgu ręki należy mieć wszystko, czego będziemy potrzebować podczas przyrządzania potraw.

Szalenie istotne w kuchni jest oświetlenie, szczególnie nad strefą intensywnej pracy, czyli blatów roboczych – światło powinno być tak dobrane, aby jego temperatura barwowa była najbardziej zbliżona do światła dziennego. Wówczas nasza praca będzie zdecydowanie mniej nużąca w jesienne i zimowe wieczory.

Gotując w kuchni często korzystamy z ostrych narzędzi. Także dlatego dobrze, jeśli wszystko dokładnie i wyraźnie widzimy, korzystając ze światła, które nie męczy naszych oczu.

Strefa wypoczynku może być już mniej dynamiczna i ciepła, aby zachować sensualny klimat.

Bardzo praktyczne jest oświetlenie znajdujące się w szufladach meblowych i szafkach lub bardziej dekoracyjne wpuszczone w blaty, cokoły. Popularne są również światła punktowe, koncentrujące swój strumień na konkretnym miejscu, ale za tym idzie nieodłączny dylemat projektanta i inwestora: czy umieszczać lampy wiszące nad stołem, które nadają piękny charakter jadalni, ale nie pozwalają na przesuwanie stołu przy dużych przyjęciach rodzinnych?

Aby pomieszczenie, w którym będziemy gotować, nabrało niepowtarzalnego charakteru i miało to coś, warto zastanowić się nad designem, ale to już kolejny etap planowania kuchni, na którym często projektant tworzy i kreuje wnętrze, gdzie inwestor – przyszły użytkownik kuchni – będzie czuł się szczęśliwy.

Mamy tu do wyboru szeroką gamę okładzin ściennych: od szkła czy materiałów drewnopochodnych zaczynając, na płytkach, stali i szkle z grafiką kończąc.

Przemyślmy też, czy w naszej wymarzonej kuchni nie powinny znaleźć się radio lub odbiornik telewizyjny. Możemy wtedy umilać sobie gotowanie słuchaniem muzyki, kreować odpowiedni nastrój lub szukać pomysłów na pyszne dania oglądając programy kulinarne.

Wśród sprzętów, które również przydadzą się w kuchni, znajdziemy także takie jak: mikrofale, urządzenia do gotowania na parze, zmywarki, expresy do kawy, kruszarki do lodu, winiarki, krajalnice, tostery, wagi, pojemniki na pieczywo i wiele innych.

Oprócz tego, że ułatwią nam gotowanie, sprawią też, że pomieszczenie stanie się niezwykle funkcjonalne i wygodne.

Bezpieczna, kolorowa kuchnia to miejsce, w którym możemy również spędzać czas razem z dzieckiem. Zaszczepiać w nim pasję do gotowania, pokazywać niezwykły świat różnorodnych smaków, zapachów i barw. W trakcie kucharzenia, maluch jednocześnie bawi się i uczy. Choć zazwyczaj na koniec czeka nas cała masa sprzątania, warto zachęcać i angażować dzieci do wspólnego przygotowywania potraw. Pierwsze, razem upieczone ciasteczka, będą pięknym wspomnieniem.

Styl w jakim chcemy urządzić kuchnię, zależy tylko od nas. Może to być przestrzeń w klimacie retro, romantyczna, pełna detali i elementów dekoracyjnych. Możemy też zdecydować się na minimalizm, połączenie metalu ze szkłem, formy nowoczesne. Pamiętajmy jednak, że bez względu na wybrany design, kuchnia powinna być łatwa do utrzymania w czystości, a po potrzebne sprzęty powinniśmy sięgać intuicyjnie w odpowiednie miejsce. Dlatego, zanim zaczniemy kreować swoją nową kuchnię, poświęćmy chwilę na jej zaplanowanie.

Jak już wspomniałam w tekście, decyzji do podjęcia są tysiące (wcale nie przesadzając). Kilkaset z nich już na starcie może rozwiązać dobry projektant z wieloletnim stażem, dlatego warto kierować się przy planowaniu kuchni doświadczeniem wybranego przez nas wykonawcy, co pozwoli nie tylko uzyskać sensualny efekt, ale także uniknąć wielu nieprzyjemnych napraw i poprawek powstałych w wyniku niepoprawnego wykonania.

Bezpłatne konsultacje z doświadczonymi projektantami wnętrz