„Kwitnąca scena restauracyjna” na Restaurant Week Polska

Tym razem hasłem przewodnim festiwalu jest „Kwitnąca scena restauracyjna”. Można już rezerwować zarówno miejsce w Restauracjach, jak i na specjalnych Wydarzeniach Towarzyszących Festiwalu. Na liście restauracji pojawiło się wiele nowych nazw – również tych z michelinowskim Bib Gourmand!
Wiosenny Restaurant Week 2016 to już szósta edycja Festiwalu najlepszych Restauracji Restaurant Week, którego misją jest przybliżanie Gościom rosnącej w niebywałym tempie polskiej sceny restauracyjnej. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już̇ w sumie 93 746 Gości oraz 226 Restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

reklama

Tematem przewodnim najbliższego Festiwalu najlepszych Restauracji (który odbędzie się w dniach 1-10 kwietnia) jest hasło „kwitnąca scena restauracyjna”. Kryje się pod nim rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat – mnogość́ nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni. Przede wszystkim jednak oznacza ono ogromną liczbę̨ nowych Gości, którzy zdecydowali się̨ na odwiedziny w Restauracjach i regularne uczestnictwo w niesamowitym rozwoju polskiej sceny restauracyjnej – również podczas poprzednich – pięciu – edycji Restaurant Week Polska.

W tej edycji udział wezmą Restauracje w dziewięciu polskich miastach: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, na Śląsku, w Trójmieście, i – po raz pierwszy – w Łodzi, Szczecinie i Lublinie.

RestaurantWeek2016_Infografika A4

Na czym polega festiwal?

Festiwal to przede wszystkim okazja skosztowania specjalnych dań w Restauracjach w festiwalowej cenie. Szefowie restauracji, które biorą udział w Restaurant Week Polska tak komponują specjalne menu festiwalowe, by Goście mieli okazję spróbowania trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego (przystawka, danie główne, deser) w specjalnej cenie 39 zł – znacznie poniżej codziennej ceny takiego menu.

Jak wziąć w nim udział?

Aby wziąć udział w Festiwalu  wystarczy wejść na stronę www.restaurantweek.pl, wybrać swoje miasto, a później interesującą Restaurację i zarezerwować wymarzony Stolik przy i wykonać transakcję internetową. Później wystarczy już w danym terminie przyjść do Restauracji i zasiąść do stołu.

Co jeszcze?

Oprócz możliwości odwiedzenia wyjątkowych Restauracji, w ramach Festiwalu odbędą̨ się̨ także Wydarzenia Towarzyszące, przybliżające kulturę stołu i tradycje kulinarne, dostępne na stronie w zakładce Wydarzenia. Są to między innymi warsztaty kuchni roślinnej z Michałem Gniłką, warsztaty sommelierskie między innymi w Butchery & Wine (które zostało piąty raz wyróżnione odznaczeniem Bib Gourmand nadawanym przez prestiżowy przewodnik Michelin), Kieliszkach na Próżnej, w Brasserie Warszawska (trzy wyróżnienia Bib Gourmand) oraz Bakery & Wine Corner.

Organizatorzy zapraszają na swój Fanpage (www.facebook.com/RestaurantWeekPolska, gdzie – oprócz wszystkich, aktualizowanych na bieżąco informacji – do wygrania w konkursach są też trzydaniowe doświadczenia i bilety na wydarzenia towarzyszące.

Rezerwacje Stolików w najlepszych Restauracjach są̨ już dostępne na stronie www.restuarantweek.pl