Najlepsze przepisy na ochronę ryb i owoców morza

Jeśli nie zmienimy naszych zachowań za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki. Każdy, kto kupuje ryby, ma wpływ na tę sytuację. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu przygotowały książkę kulinarną „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza, co przyczyni się do ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów.

reklama

Grzegorz Łapanowski, fot. Karolina Rutkowska

Utrata różnorodności mórz i oceanów jest jednym z głównych zagrożeń dla stabilności ekosystemów, także morskich – mówi Piotr Prędki z WWF Polska. – Jeśli przestaniemy na jakiś czas kupować ryby i owoce morza pochodzące z przełowionych stad, to rybacy zrezygnują z połowu zagrożonych gatunków, co pozwoli na zahamowanie spadku różnorodności biologicznej w morzach i oceanach. To z kolei pozwoli w przyszłości cieszyć się smakiem zagrożonych obecnie gatunków.

WWF Polska zwraca uwagę, że co 20 minut na świecie bezpowrotnie ginie jeden gatunek. Dla ekosystemów morskich dominującym czynnikiem globalnych zmian są nadmierne połowy ryb. Badania naukowe pokazują, że 90 procent światowych zasobów ryb jest przeławiana lub nadmiernie eksploatowana. Przykładowo, w Bałtyku na stabilnym poziomie wykorzystywane są jedynie trzy z dziesięciu poławianych komercyjnie stad ryb. W przypadku pozostałych połowy są wyższe od tych gwarantujących odbudowę. Dodatkowo, działalność rybacka powoduje przyłowy innych chronionych gatunków ryb, a także ptaków i ssaków morskich.

Z tego powodu prowadzimy „Kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” – dodaje Olga Sarna z WWF Polska. – W ramach projektu podejmiemy szereg działań, zwiększających wiedzę Polaków na temat tego, jakie gatunki ryb można kupować bez obaw i na co zwracać uwagę dokonując wyboru. Konsumenci powinni mieć świadomość, że od ich codziennych decyzji zależy różnorodność życia w morzach i oceanach.

W wydanej, w ramach projektu, książce kulinarnej eksperci WWF Polska informują, dlaczego warto przywiązywać wagę do wyboru odpowiednich gatunków ryb i owoców morza. Dowiemy się z niej, jakich informacji szukać, aby mieć pewność, że kupując daną rybę nie przyczyniamy się do wyginięcia kolejnych gatunków z mórz i oceanów. Ponadto, książka „Ryby wybrane” zawiera szereg praktycznych porad na temat tego, gdzie kupić i jak wybrać świeżą rybę oraz jak ją przygotować. W książce znajdziemy także przepisy na dania, z rekomendowanych przez WWF ryb, opracowane przez Grzegorza Łapanowskiego, założyciela Fundacji Szkoła na widelcu.

Zaproszenie do udziału w projekcie WWF to dla nas wielkie wyróżnienie i jednocześnie obowiązek – podsumowuje Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na widelcu. – Sposób, w jaki zatroszczymy się teraz o naturalne środowisko, wpłynie na jakość i dostępność produktów w przyszłości. W przypadku różnorodności biologicznej mórz i oceanów, obecna sytuacja wskazuje, że już niedługo będziemy zmuszeni diametralnie zweryfikować nasze gusta kulinarne, ponieważ gatunki ryb zagrożone wyginięciem, znikną na zawsze z naszych stołów. Jako Fundacja promująca zdrowy styl życia i odżywiania, a także wspierająca zrównoważony rozwój, dołożyliśmy wszelkich starań, aby książka „Ryby wybrane” była praktycznym przewodnikiem świadomych wyborów kulinarnych. Jako kucharz i autor przepisów mogę zagwarantować, że każdy znajdzie w niej również inspiracje na smaczne i zdrowe dania z ryb.

Książka kulinarna „Ryby wybrane” dostępna jest w wersji elektronicznej. Można pobrać ją ze strony ryby.wwf.pl.