Naturalny młody jęczmień zyskuje na popularności!

fot.123rf

Jest to obecnie najpopularniejszy środek dietetyczny, który promują i stosują gwiazdy na całym świecie. W Internecie znajdziemy dziesiątki przepisów na koktajle z młodym jęczmieniem. Dlaczego młody jęczmień podbił Świat?
W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak, jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek. Zwano ich nawet „bordearii”, czyli „zjadaczami jęczmienia”. Wiedzieli, co robią, bo młody jęczmień ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo (zawiera go więcej niż szpinak), zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie. Młody zielony jęczmień jest bogaty w selen, który chroni przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu możemy się zabezpieczyć przed chorobami nowotworowymi. To, co powoduje, że zielony jęczmień zyskuje na popularności, to wysoka zawartość chlorofilu. Chlorofil, który pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc, ma właściwości wzmacniające i pobudzające, a także dodaje nam siły i energii do działania. Zawiera też wysoce przyswajalne białko (40%) oraz inne cenne związki, jak błonnik pokarmowy czy aminokwasy.

reklama

Ale trzeba wiedzieć, jak zażywać młody zielony jęczmień. Najpopularniejsze rozwiązanie to skorzystanie z gotowego proszku.

Młody jęczmień – właściwości:

1. Poprawia pracę jelit, sprzyja odchudzaniu, wspomaga pracę układu pokarmowego
2. Dostarcza do organizmu niezbędne witaminy, minerały i wysoce przyswajalne białko
3. Zmniejsza apetyt i pomaga uzyskać prawidłową sylwetkę
4. Wspomaga proces oczyszczania organizmu
5. Dotlenia krew, reguluje poziom cholesterolu
6. Znacząco wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także dodaje nam siły i energii do działania.

Źródło: Aliness