Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

23 listopada 2015 in Styl Życia by redakcja

Niezwykle smaczna premiera!

Już w najbliższą niedzielę, najważniejszy wieczór w roku dla polskiego świata gastronomicznego, prawdziwe święto wszystkich smakoszy - przed nami premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni.

GM2016_Okladka_326x235-page-001Uroczysta gala podczas której poznamy najlepszych szefów 2016 zapowiada się naprawdę imponująco – zabytkowe wnętrze Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec, ponad 2000 m2 przestrzeni, kilka ton sprzętu, tysiące talerzy i tygodnie przygotowań – to się po prostu musi udać! Wszystko to dla prawie 550 znakomitych gości, w tym ponad 300 najlepszych szefów kuchni. Uwieńczeniem tego niezapomnianego wieczoru będzie elegancka, 6-cio daniowa kolacja gotowana przez szefów wybranych spośród wszystkich, 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing najlepszych alkoholi.

Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Wśród zeszłorocznych nagrodzonych znalazły się takie postaci jak Andrea Camastra, Agata Wojda czy Modest Amaro – w tym roku nazwiska będą równie mocne!

Równie ważnym bohaterem tego wieczoru będzie książka rozpalająca do czerwoności wyobraźnie wszystkich smakoszy – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska. Przewodnik Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym gdzie warto się jeść. Każdego roku kilkunastu doskonale wykwalifikowanych, całkowicie anonimowych inspektorów dokładnie

ocenia kilkaset miejsc. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to absolutny creme de la creme tego co ma nam do zaoferowania polska scena gastronomiczna. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 390 restauracji – to aż o 150 więcej niż w pierwszej edycji!

W przewodniku znalazły się również najciekawsze miejsca noclegowe w kraju – zaczynając od maleńkich pensjonatów na luksusowych hotelach i pięknych pałacach kończąc. Wszystkie te miejsca łączy niezwykła dbałość o gościa i pieczołowity dobór nawet najmniejszych detali.

Żółty Przewodnik Gault&Millau oferuje też coś dla miłośników najlepszej jakości produktów. Prawdziwi smakosze świetnych kozich serów, przepysznych miodów czy najlepszych na świecie polskich nalewek w II edycji znajdą ponad 120 świetnych lokalnych produktów i miejsc w których można je kupić.

Polski zespół przewodnika zrobił też coś co nie zdarzyło się wcześniej w ponad 50-cio letniej historii wydawnictwa – po raz pierwszy na świecie będzie dwujęzyczne, polsko-angielskie wydanie.

Gault&Millau poza ocenianiem restauracji i podpowiadaniem na jakie lokalne produkty warto zwrócić uwagę, tworzy platformę do kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem. Przewodnik co roku zaprasza do współpracy kilkunastu partnerów.

150908_JustynaAdamczyk__0650hiresWybieramy ich kierując się przede wszystkim jakością oferowanych przez nich produktów, tym samym wiążemy się tylko z najlepszymi – mówi nam Redaktor Naczelna Przewodnika Justyna Adamczyk.

W tym doborowym gronie znalazły się takie marki jak:

  • Kitchen Aid: – firma, od lat łącząca design z niezawodną technologią. Niezastąpiona w każdej kuchni – tak domowej, jak i profesjonalnej. Ich kultowy mikser jest marzeniem wszystkich, którzy kochają design na równi z gotowaniem
  • Siemens/Gaggenau – marka dla najbardziej wymagającego odbiorcy, który od urządzeń gospodarstwa domowego oczekuje doskonałej funkcjonalności i pięknego wzornictwa. Najwyższej jakości wykonanie, niezawodność i elegancki wygląd są ich znakami firmowymi
  • Noble Bank – który wraz z MasterCard wprowadza prestiżową kartę, będącą znakomitą wizytówką wszystkich ceniących jakość i najlepszy smak
  • Nespresso – gwiazda na kawowym firmamencie, oferująca ciekawe rozwiązania dla gastronomii, biur i domów. Dzięki hermetycznemu porcjowaniu kilkudziesięciu znakomitych gatunków kaw, zachwyca możliwością szybkiego i precyzyjnego paringu naparu z rozmaitymi daniami
  • Barry Callebaut – uwodzący najlepszą paletą czekolad na świecie. Współpracuje ze wspaniałymi szefami kuchni i cukiernikami. Ich polskim ambasadorem jest Szef Jutra Gault&Millau Polska 2015 Andrea Camastra
  • Wyborowa Pernod Ricard – producent i dystrybutor znakomitych alkoholi, w tym świetnego szampana Mumm oraz palety koniaków Martell
  • Makro – świetnie wspierające szefów podążających za najświeższymi trendami i produktami najwyższej jakości
  • Baziółka – największy polski producent przepysznych, aromatycznych ziół doniczkowych, które można spotkać w kuchni każdego miłośnika dobrego jedzenia
  • Grimbergen – jeden z najnowszych smaków Carsberga, doskonałe belgijskie, klasztorne piwo, ważone według kilkusetletniej receptury
  • Gastro Magic – największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego oraz zastawy zarówno na wielkie gale jak i uroczyste przyjęcia domowe

Ogromna energia i zapał z jakim działa polski zespół, doskonali partnerzy, i najlepsi gotujący szefowie kuchni – to bez wątpienia będzie niezwykły wieczór.

U nas możecie się spodziewać wybornych relacji i recenzji Żółtego Przewodnika Gault&Millau – prawdziwego kulinarnego must have tego sezonu.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI