1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Polak NieNażarty – Kawał opowieści o polskich kulinariach

Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji.A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy na pewno dobrze ją znasz?

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkcji jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w produkcji truskawek i ziemniaków. Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie? Nasi tradycyjni i lokalni producenci żywności także wytwarzają doskonałe produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi słynnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński – to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy w książce.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni. To solidna dawka informacji na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami. Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, często z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu. Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, że Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią. Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni.

Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także mnóstwo ciekawych informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, że w ciągu swojego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek? Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania najczęściej zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak powstaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood, a także poznamy wspaniałe polskie bazary…

W książce znalazły się również kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz oraz gra planszowa. Do tego mnóstwo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić idealny stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis popularnych grzybów jadalnych.

Kuchnia to kawał kultury. Ta książka jest tego najlepszym dowodem.

Gosia Molska - dziennikarka i podróżniczka kulinarna, producent kreatywny, scenarzystka i konsultantka kulinarnych show. W TVP występowała w roli jurora w programie „Bake Off Ale Ciacho”, jest gospodynią programu „Polska Molskiej”, regularnie gotuje i prowadzi reportaże podróżniczo-kulinarne w „Pytaniu na Śniadanie”. W stacji KUCHNIA+ prowadziła autorskie programy „Babeczki” (z Hanną Szymanderską jako współprowadzącą) i serię „Po-Smak Świata”. Stworzyła kilkanaście formatów kulinarnych (m.in. „Łapetyt” z Grzegorzem Łapanowskim). Jako konsultant kulinarny pracowała przy wielu programach, m.in. „MasterChef”, „Top Chef”, „Hell’s Kitchen”. Jej największą pasją są podróże, a kulinaria traktuje jako podstawowy element życia, pozwalający zrozumieć inne kultury.

Książka dostępna w dobrych księgarniach i na stronie https://zwierciadlo.pl/sklep/

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze