Przepisy wielkanocne. Chlebek z jajkiem wielkanocnym

123rf.com

Tsoureki to popularny grecki przysmak na Wielkanoc. To odmiana chałki, puszystego, lekko słodkiego ciasta w kształcie wieńca, tradycyjnie pieczona w Wielki Czwartek. W środku ciasta umieszcza się barwione jajko, Kokkina Avga.

reklama

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 jajek + 1 do smarowania
  • 250 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 1 wanilia
  • 1 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 10 g soli
  • płatki migdałowe lub sezam do posypania

Sposób przygotowania:

  • Pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka i drożdży z jedną łyżką cukru oraz 100 g maki. Odstawiamy to w ciepłe miejsce.
  • W osobnej misce łączymy roztopioną margarynę z resztą cukru, jajkami, szczyptą soli, startą skórką pomarańczy i wanilią. Po wymieszaniu dodajemy nasz zaczyn drożdżowy oraz resztę mąki i zagniatamy.
  • Sekretem udanego tsoureki jest dobrze wyrobione, spójne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Po zagnieceniu pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i formujemy wieniec.
  • Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 15 min.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Nasz chlebek przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko.
  • Pieczemy przez około 40 minut.

Źródło: Travelplanet.pl