Tsoureki to popularny grecki przysmak na Wielkanoc. To odmiana chałki, puszystego, lekko słodkiego ciasta w kształcie wieńca, tradycyjnie pieczona w Wielki Czwartek. W środku ciasta umieszcza się barwione jajko, Kokkina Avga.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 jajek + 1 do smarowania
- 250 g margaryny
- 100 ml mleka
- 30 g drożdży
- 180 g cukru
- 1 wanilia
- 1 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 10 g soli
- płatki migdałowe lub sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka i drożdży z jedną łyżką cukru oraz 100 g maki. Odstawiamy to w ciepłe miejsce.
- W osobnej misce łączymy roztopioną margarynę z resztą cukru, jajkami, szczyptą soli, startą skórką pomarańczy i wanilią. Po wymieszaniu dodajemy nasz zaczyn drożdżowy oraz resztę mąki i zagniatamy.
- Sekretem udanego tsoureki jest dobrze wyrobione, spójne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Po zagnieceniu pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i formujemy wieniec.
- Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 15 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Nasz chlebek przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko.
- Pieczemy przez około 40 minut.
Źródło: Travelplanet.pl