1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Przepisy wielkanocne. Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi

Przepisy wielkanocne. Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi

California Prune Board
California Prune Board
Ważnym elementem menu na Wielkanoc jest domowy pasztet. Danie narodziło się we Włoszech, ale spopularyzowali je francuscy kucharze. Podawany na dworach królewskich i szlacheckich pasztet przetrwał do lat współczesnych pod różnymi postaciami. Francuska Wielkanoc zdominowana jest przez różnorodne pasztety m.in. słynny Pasztet Strasburski z gęsich wątróbek (foie gras). Idealnym dodatkiem do pasztetu jest słodka śliwka kalifornijska, która dodaje potrawie słodkości i szlachetności.

Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi

(Ilość porcji: 2 porcje - średniej wielkości keksówki; czas przygotowania: 3 godziny 30 minut)

Składniki:

  • 70 dag udek z kurczaka lub 70 dag rozbratla wołowego
  • 70 dag łopatki cielęcej
  • 1 pszenna bułka 4 jaja
  • 2 cebule
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 75 ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki
  • 50 ml miodu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól (opcjonalnie)
  • 1 pęczek włoszczyzny
Przygotowanie:
  • Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.
  • W międzyczasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. 
  • Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy.
  • Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na ok. 2 minuty, po wyjęciu mielimy. 
  • Bułkę chwilę moczymy w wodzie, odsączamy, mielimy. 
  • Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki kalifornijskie, jaja oraz 600 ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w temperaturze 190ºC. 
  • Upieczony pasztet można zamrozić.
https://sliwkikalifornijskie.prowly.com

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze