„Przysmaki Ojca Mateusza”. Sernik z polewą toffi

StockFood

W książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” znalazło się kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów popularnej bohaterki serialu, granej przez Kingę Preis. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Oto przepis na pyszny sernik z polewą toffi. To doskonałe ciasto na Wielkanoc!

reklama

Sernik z polewą toffi

Składniki (8–10 porcji)

  • 1,2 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu
  • 12 jajek
  • 2 ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietany kremowej 36%
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 paczki herbatników Petit Beurre
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka skórki z cytryny
Przygotowanie
  • Rozdzielamy białka i żółtka do dwóch dużych misek. Do żółtek dodajemy 1 ½ szklanki cukru, masło i ubijamy. Podczas ubijania stopniowo dodajemy twaróg, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryn, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
  • Gdy masa będzie gotowa, wlewamy uprzednio ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do wysokiego garnka wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy 2 łyżki wody, karmelizujemy, uważając, żeby się nie przypalił, i dodajemy śmietankę. Gotujemy, aż śmietana odparuje i powstanie toffi.
  • Gotowym toffi zalewamy sernik.

Więcej sprawdzonych przepisów w książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”