„Przysmaki Ojca Mateusza”. Tradycyjne gumułki na Wielkanoc

StockFood

W książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” znalazło się kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów popularnej bohaterki serialu, granej przez Kingę Preis. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej, np. gumułki, które były podawane na Ziemi
Koprzywnickiej tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Jak przyrządzić to tradycyjne danie?

reklama

Gumułki

Składniki (8 porcji)

  • około 1,5 KG sera białego dobrze wyciśniętego (albo zmielonego twarogu)
  • 3 jajka
  • kminek do posypania
  • garść posiekane świeżej mięty
  • mąka do uformowania
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
  • Ser przecieramy przez sito, ewentualnie przekręcamy przez maszynkę, dodajemy jajka i drobno posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. 
  • Z przygotowanej masy formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego, obtaczając je mąką a następnie spłaszczamy je lekko w dłoniach, nadając im kształt wałeczka. 
  • Tak przygotowane gumułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem, układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do  temperatury 200ºC na mniej więcej 30 minut.
  • Dawniej gumułki wkładano do pieca po wyjęciu domowego chleba. Podawane na Ziemi  Koprzywnickiej raz w roku – tylko na Święta Wielkanocne – smakowały wyjątkowo.
Więcej sprawdzonych przepisów w książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”