Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tradycje świętomarcińskie na 11 listopada

123rf.com
9 listopada 2015 in Styl Życia by redakcja
Od kilku lat w Polsce wskrzeszane są tradycje związane z dniem św. Marcina, który przypada 11 listopada. Św. Marcin jest między innymi patronem winogrodników i winiarzy oraz opiekunem bydła, ptaków, przede wszystkim gęsi.

Św. Marcin z Tours, był rzymskim legionistą żyjącym w drugiej połowie IV wieku n.e. W ikonografii przedstawiany jest jako rycerz na koniu, oddający płaszcz żebrakowi. Nawrócony Marcin został pustelnikiem, potem założył najstarszy w Galii klasztor, a w 371 r. został biskupem Tours. Na podobny okres datuje się powstanie pierwszych winnic na terenie dzisiejszej Francji, zakładanych przez dowódców rzymskich legionów. W średniowieczu kult św. Marcina i świętomarcińskie zwyczaje rozprzestrzeniły się najpierw w Niemczech, a potem w innych krajach Europy.

Zwyczajowo w dzień jego święta, 11 listopada, po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem był gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na św. Marcina bez umiaru objadano się gęsiną – była to ostatnia okazja by przed adwentem najeść się do syta.

Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego był szczególnie silny w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich, gdzie przepisy prawne zezwalały właśnie w tym dniu rozpocząć sprzedaż młodego wina. Dzisiaj również podaje się tam młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Lokalne, ludowe zwyczaje kontynuują obecnie producenci wina w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech, a teraz także i w Polsce. Jest to swoista odpowiedź tych regionów na „nowe” wina z Francji i Włoch.

W Polsce promocja zwyczajów świętomarcińskich związana jest ze slowfoodową akcją „Gęsina na św. Marcina”. W tym roku od 6 listopada do 13 grudnia ponad 90 najlepszych polskich restauracji w całym kraju będzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Podczas tegorocznej edycji Slow Food Polska we współpracy z restauratorami będzie prezentować gęsi biłgorajskie, jedną z 14 lokalnych ras hodowanych.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI