Brytyjski serwis The Food People typuje treny kulinarne 2016. Czas pokaże, co będzie w tym roku modne w Polsce.
Moda na czerń. Na talerzach będzie królować czerń, nawet jeśli czasami farbowana… Naturalność można odnaleźć w czarnym ryżu albo w atramencie z ośmiornicy, mątwy czy kalmara.
fot.123rf
Zupoterapia zamiast sokoterapii. Detoks zmieni oblicze, warzywa odnajdą się nie tylko w sokach, ale też w oczyszczających i odżywiających zupach.
fot.123rf
W poszukiwaniu dobrego cukru. Coraz więcej konsumentów, którzy wciąż jeszcze nie odzwyczaili się od słodzenia, będzie poszukiwać zdrowszych produktów, takich jak miód, syrop klonowy lub z agawy, cukier kokosowy.
fot.123rf
Powrót tłuszczów. Po wieloletniej banicji tłuszcze znów będą mile widziane w kuchni, w końcu to im zawdzięczamy dużą dozę codziennej energii i smar dla trybików w mózgu.
fot.123rf
Pora na kuchnię filipińską. Mniej znana niż wietnamska i tajska ma jednak do zaoferowania wiele ciekawych smaków i technik łączących elementy kuchni malezyjskiej, indonezyjskiej, chińskiej, hiszpańskiej i amerykańskiej
fot.flickr.com/CC/fot.Shubert Ciencia
Więcej drinków bezalkoholowych. Wiele osób rezygnuje z alkoholu, więc czas, żeby pojawiły się nowe i oryginalne przepisy na koktajle bez procentów. Dość już proponowania napojów gazowanych.
fot.123rf
Ogródki szefów. W poszukiwaniu dobrych produktów niektórzy renomowani szefowie kuchni (np. René Redzepi z kopenhaskiej Nomy) biorą się za hodowlę warzyw albo podpisują kontrakty na wyłączność bezpośrednio u lokalnych producentów.
fot.123rf
Rosnąca liczba dostaw jedzenia do domu. Cel: możliwość zamówienia potrawy z każdej kuchni o każdej porze i z każdego miejsca. Rozwiązaniem będą aplikacje mobilne.
fot.123rf