1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Trendy żywieniowe 2016

Zobacz galerię 9 Zdjęć
Brytyjski serwis The Food People typuje treny kulinarne 2016. Czas pokaże, co będzie w tym roku modne w Polsce.

Moda na czerń. Na talerzach będzie królować czerń, nawet jeśli czasami farbowana… Naturalność można odnaleźć w czarnym ryżu albo w atramencie z ośmiornicy, mątwy czy kalmara. fot.123rf

Zupoterapia zamiast sokoterapii. Detoks zmieni oblicze, warzywa odnajdą się nie tylko w sokach, ale też w oczyszczających i odżywiających zupach. fot.123rf

W poszukiwaniu dobrego cukru. Coraz więcej konsumentów, którzy wciąż jeszcze nie odzwyczaili się od słodzenia, będzie poszukiwać zdrowszych produktów, takich jak miód, syrop klonowy lub z agawy, cukier kokosowy. fot.123rf

Powrót tłuszczów. Po wieloletniej banicji tłuszcze znów będą mile widziane w kuchni, w końcu to im zawdzięczamy dużą dozę codziennej energii i smar dla trybików w mózgu. fot.123rf

 Pora na kuchnię filipińską. Mniej znana niż wietnamska i tajska ma jednak do zaoferowania wiele ciekawych smaków i technik łączących elementy kuchni malezyjskiej, indonezyjskiej, chińskiej, hiszpańskiej i amerykańskiej 
fot.flickr.com/CC/fot.Shubert Ciencia

Więcej drinków bezalkoholowych. Wiele osób rezygnuje z alkoholu, więc czas, żeby pojawiły się nowe i oryginalne przepisy na koktajle bez procentów. Dość już proponowania napojów gazowanych. fot.123rf

Ogródki szefów. W poszukiwaniu dobrych produktów niektórzy renomowani szefowie kuchni (np. René Redzepi z kopenhaskiej Nomy) biorą się za hodowlę warzyw albo podpisują kontrakty na wyłączność bezpośrednio u lokalnych producentów. fot.123rf

Rosnąca liczba dostaw jedzenia do domu. Cel: możliwość zamówienia potrawy z każdej kuchni o każdej porze i z każdego miejsca. Rozwiązaniem będą aplikacje mobilne. fot.123rf

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze