Gran Canaria

Fostertravel / Playa Amadores

Gran Canaria jest trzecią, co do wielkości wyspą Archipelagu Wysp Kanaryjskich i najbardziej z nich zróżnicowaną. Ma 49 km. średnicy i często jest nazywana kontynentem w pigułce. Tutejszy mikroklimat sprawia, że roślinność kwitnie przez cały rok. Wyspa ma urozmaicone wybrzeże: od piaszczystych jasnych plaż po fantastyczne klify.
Palmowy szok

reklama

Najbardziej zaludnioną częścią wyspy jest południowy wschód. Na długości 8 km. wybrzeża ciągnie się zabudowa hotelowa, jedna miejscowość przechodzi w kolejną, a kolor plaży zmienia się z odcieni szarości Bahia Feliz, ku jasnozłotej barwie wydm w Maspalomas.

Jednym z bardziej urokliwych miejsc jest Playa del Ingles. Można przeżyć tu swego rodzaju „szok palmowy” – nie da się oderwać wzroku od ogromnej ilości tych pięknych roślin. To idealne miejsce dla miłośników fotografii i wielbicieli „tropikalnych” zdjęć.

Palmy są doskonałym materiałem nie tylko do wyrabiania mebli, ale również do przyrządzania słynnego „guarapo” – soku z drzewa, w smaku przypominającym syrop klonowy.

Warto też przejść się piaszczystą plażą Playa de Maspalomas i zobaczyć słynny rezerwat wydm Dunas de Maspalomas – czas przejścia to około 2h – jasny piasek nawiewany jest prosto z wybrzeża Afryki.

Las Palmas – stolica wyspy

Można tam dojechać komunikacją miejską lub wypożyczyć samochód i wybrać się samemu, – koszt wynajęcia to około 30 Euro (wypożyczalnia naprzeciwko hotelu Ifa Interclub – Opel Corsa z pełnym ubezpieczeniem).

Na pewno warto zobaczyć Vegueta – jest to najstarsza dzielnica Las Palmas, gdzie znajduje się przepiękna katedra św. Anny. Godne polecenia jest również zwiedzenie Casa de Colon – muzeum Kolumba.

Jeśli ktoś planuje zakupy, powinien koniecznie odwiedzić słynącą z ogromnej ilości sklepów dzielnicę Triana. Większość z nich znajduje się przy Calle Mayor de Triana, z ciekawą architekturą kanaryjską, głównie w stylu hiszpańskiego modernizmu.

Gran Tour

Pragnąc lepiej poznać kontynent w pigułce, można skorzystać z Gran Tour – godnej polecenia wycieczki dookoła wyspy. Trasa prowadzi przez wschodnie wybrzeże i centralną część Gran Canarii. W programie: Caldera de Bandama – punkt widokowy przy kraterze, Jardin Canario – ogród botaniczny i Teror – Sanktuarium Matki Boskiej Sosnowej. Przerwa na lunch przy punkcie widokowym w Valleseco. Kolejną atrakcją jest Cruz de Tejeda, wyznaczający geograficzny środek Gran Canarii. Droga wiedzie przez górzyste, pełne zakrętów centrum wyspy. Postoje są w punktach widokowych, z których przy dobrej widoczności można zobaczyć Teneryfę.

Zachody słońca

Są dwa miejsca, w których koniecznie trzeba przeżyć zachód słońca. Pierwsze, to wcześniej wspomniany rezerwat wydm w Maspalomas, czyli pustynia z widokiem na ocean.

Drugie miejsce to Puerto de Mogan. Można tu spacerować pod girlandami kwiatów, godzinami obserwować jachty cumujące w porcie i kontemplować ostatnie promienie słońca na ścianie gigantycznego klifu zamykającego plażę.

Noclegi

Dla osób podróżujących na własną rękę możliwe jest wynajęcie apartamentu (także z kuchnią dla tych, którzy wolą sami gotować).

Wart uznania wydaje się sieciowy hotel Ifa Interclub Atlantic w San Augustin, o bardzo przyzwoitym standardzie 3*. Miłym zaskoczeniem mogą okazać się łąki do opalania, z bujnym ogrodem i dużymi basenami. Do plaży oddalonej o 200 m. prowadzi kilkadziesiąt schodów. Spokój panujący w hotelu sprzyja wypoczynkowi. Serwowane są potrawy kuchni lokalnej i międzynarodowej.

Specjalności Kuchni Kanaryjskiej:

Mojo – jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni kanaryjskiej – sos przyrządzony z oliwy, octu, czosnku, soli oraz różnych przypraw (kolendry w przypadku mojo zielonego oraz papryki w przypadku mojo czerwonego).

Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) – ziemniaczki gotowane w mundurkach i w soli. Podawane są z sosami mojo, dostępne w każdej kanaryjskiej restauracji.

Queso de flor – jest to owczo – krowi ser produkowany tylko na Gran Canrii.

Gofio – mąka z mielonego i prażonego jęczmienia, kukurydzy lub pszenicy. Piecze się z niej placki, lepi kluski, dodaje do zup, lodów czy płatków śniadaniowych.

Sancocho – gulasz rybno-ziemniaczany podawany z papas arrugadas, gofio i mojo.

Wina – zdecydowanie polecam te z rejonu Monte Lentiscal, mocno owocowe i bardzo aromatyczne – idealne na prezent.

Rum – ceniony na całym świecie rum „Ron de la Aldea”

Tanie wyjazdy na Gran Canarie: www.fostertravel.pl

Hotel Ifa Interclub możecie znaleźć w cenie od 1599 PLN

http://www.fostertravel.pl/hotele/hiszpania/wyspy-kanaryjskie/gran-canaria/san-augustin-1/ifa-interclub-atlantic/