Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód”

Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „ Rośliny, Owady i miód” to wyjątkowe wydarzenie dla głodnych wiedzy o dobrym jedzeniu.

reklama

W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach.

Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Zaproszenia do zdobycia na www.warszawskifestiwalkulinarny.pl ich ilość jest ograniczona.

Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników.

Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia. „Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!” – zaprasza Grzegorz Łapanowski

Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się jak tworzyć swoje kompostowniki.

Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli jak powstaje piwo rzemieślnicze.

Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem, oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue, na stanowisku Grohe.

Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym.Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się jak nie marnować jedzenia. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.

Wydarzenia towarzyszące:

9 września – sobota – godzina 12:00 – Karolina i Macieja Szaciłło zapraszają na pokaz kulinarny, przepremierowo w oparciu o swoją najnowszą książkę „Jedzenie, które leczy”. Po pokazie zapraszamy do Strefy Zwierciadło i Sens na spotkanie z autorami i podpisywanie książek.

https://www.facebook.com/events/1368646923254101

10 września – niedziela – godzina 12:00 – Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaprasza na pokaz kulinarny w oparciu o swoją bestsellerową serię „Koktajle dla zdrowia i urody”. Po pokazie zapraszamy do Strefy Zwierciadło i Sens na spotkanie z autorką i podpisywanie książek.

9 września – sobota – kolacja przygotowana przez Poznańskich Kucharzy w Hotelu Sofitel Victoria Warszawa.

9-10 września w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy „Korzeń” oraz „Singhampton Project”, a w niedzielę „W obronie jedzenia”.

Program Festiwalu, wydarzeń towarzyszących oraz informacje dotyczące biletów na kolację otwarcia i kolację Poznańscy Kucharze Gotują dostępne na stronie wydarzenia.

Warszawski Festiwal Kulinarny “Rośliny, owady i miód”

www.warszawskifestiwalkulinarny.pl

facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny

8-10 września 2017
Godziny otwarcia 10 -19
Cena biletu:
dorośli jeden dzień – 10 zł, weekendowy 16 zł; dzieci do 6 lat bezpłatnie
W cenie biletu zawarta jest większość atrakcji wydarzenia oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami.

UWAGA – BEZPŁATNY WSTĘP z wrześniowymi numerami Zwierciadło i Sens.

Organizatorzy wydarzenia:

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja “Szkoły na Widelcu”
Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna

Sponsor Główny:
GROHE

Partnerzy:
Orbis Hotel Group, Accor Hotels, Gastro Magic Service, Tefal, Ströer, Baziółka, FILMS for FOOD, Kino Muranów, Vege Polska – Stowarzyszenie Wegetarian Polskich, Melvit S.A., Trzech Kumpli – Browar Lotny

Partner merytoryczny:
MSC Polska – chroń morza i oceany, Federacja Polskich Banków Żywności, Erasmus+

Patroni medialni:
Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, KUKBUK, Zwierciadło, Sens, Cztery Kąty, Zwykłe Życie, USTA, SlowLife, HIRO, Magazyn Kuchnia, CzasDzieci.pl, Pomysł na ogród, Sielskie Życie, Mój Piękny Ogród, FOOD & FRIENDS, Newsgastro.pl, FoodService