Warzywny koktajl wzmacniający z olejem lnianym

123rf.com

Dieta ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Na znaczeniu zyskuje dziedzina dietetyki zajmująca się badaniem wpływu składników z diety, na przykład poszczególnych aminokwasów lub kwasów tłuszczowych na komórki układu odpornościowego. Miksowane lub wyciskane soki dostarczają nam składniki wzmacniające odporność organizmu.
Olej lniany jest bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i pozwalają szybciej pokonać infekcje.

reklama

Shrek

  • 4 pomidory
  • 3–4 liście jarmużu
  • 1 ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • ½ szklanki wody

Pomidory, jarmuż, ogórek, seler, natkę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i wlewamy ją do koktajlu. Dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i mieszamy.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.