1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

WEGEGURU – nowe otwarcie

otwarcie wegeguru
otwarcie wegeguru
Zobacz galerię 12 Zdjęć
Gośćmi honorowymi nowego otwarcia byli Krystyna Podleska i Stanisław Tym, którzy przez ponad dwie godziny odpowiadali na pytania gości i prowadzącej rozmowę - Agi Kozak.

5 grudnia 2017 w restauracji wegeguru w Warszawie (dawna wegemama) odbyło się nowe otwarcie.

Od tego dnia zmieniło się:

* menu - na jeszcze bardziej azjatyckie, lecz z ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin; pojawiło się w nim także danie i napój tygodnia oraz danie weekendowe

* sposób obsługi - istnieje możliwość płatności przy stoliku

* czas otwarcia - restauracja jest teraz czynna codziennie od 12.00 do 22.00, w poniedziałki od 12.00 do 22.00

Menedżerowi wegeguru - Łukaszowi Sekule wręczony został certyfikat V-Label - międzynarodowy symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany w 1996 roku w Szwajcarii. Swoim zasięgiem obejmuje ponad 10 000 produktów w 39 krajach. Od września 2016 o znaczek V-Label mogą ubiegać się również polscy przedsiębiorcy. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz placówki gastronomiczne. Oznaczenie to gwarantuje, że dany produkt został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego na wszystkich etapach produkcji. Dodatkowym istotnym kryterium jest fakt, że certyfikowane tym znakiem produkty muszą być wolne od GMO.

W dniu otwarcia miał miejsce m.in. pokaz filmu Filozofia zdrowej kuchni wegeguru, w którym o kuchni wegeguru opowiedział m.in. właściciel restauracji Michał Kiciński. Następnie wszyscy goście zostali zaproszeni do degustacji zdrowych dań z nowej karty: starterów, zup, dań głównych, sałatek i lekkich dań, deserów (bez cukru, laktozy, glutenu, pszenicy), napojów oraz koktajli, które zaprezentowała konsultantka nowego menu, dietetyk i psychodietetyk, Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Poza nią na scenie pojawili się szefowie kuchni, kucharze, bariści i juice masterzy oraz cukierniczki. Odbył się także pokaz przyrządzania potraw z roślinnych serów nerkowcowych, dostępnych w stałej ofercie sklepiku wegeguru, a pochodzących z manufaktury Wege Siostry.

Jak mówi właściciel wegeguru, Michał Kiciński:

„Coś się kończy, coś się zaczyna... Po pierwszych dziewięciu miesiącach istnienia nadszedł czas wielkiej transformacji i nowych wyzwań. Powołujemy do życia wegeguru ‒ wspinamy się na wyżyny kulinarnej sztuki z jeszcze wyraźniejszą azjatycką nutą i naszym dotychczasowym ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin".

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze