1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Zaparzyć dobrą herbatę

123rf.com
123rf.com
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Jak się robi dobrą herbatę?

Do parzenia herbaty trzeba używać dobrych liści w odpowiednich proporcjach, właściwych naczyń i wody oraz trzymać się receptury. Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London radzi, jak przygotować smaczny i aromatyczny napar herbaciany.

1. Właściwe przechowywanie liści
Liście przechowuj w nieprzezroczystych hermetycznie zamkniętych puszkach w suchych pomieszczeniach. Pamiętaj, aby nie stawiać ich blisko przypraw i innych aromatycznych składników spożywczych, które mogą zmienić ich zapach.

2. Odpowiednie proporcje
Idealne proporcje jeżeli chodzi o parzenie czarnych herbat to 1 łyżeczka suchej  herbaty liściastej lub jedna torebka proszkowanej herbaty na 200 ml wrzątku.

3. Dobra woda
Woda do herbaty musi być świeża i bezzapachowa. Ta zawierająca chlor nie nadaje się do parzenia herbaty, dlatego warto używać filtrów lub odstawiać wodę z kranu na co najmniej 24 godziny, aby chlor odparował. Herbaciane liście powinno się zalewać wrzątkiem o temperaturze 85-91 stopni. Woda o temperaturze 100 stopni nie nadaje się do parzenia herbaty. Pamiętajmy również, by nie używać wody niedogotowanej (poniżej 85 stopni) i przegotowanej (powyżej 91 stopni)

4. Przygotowanie naczynia 
Jeśli planujemy zaparzyć herbatę w imbryku, najpierw powinniśmy go ogrzać opłukując gorącą wodą lub zagotować w nim wodę, wylać ją i czajnik odstawić do ostygnięcia. Warto zaznaczyć, że naczynie o podwyższonej temperaturze dłużej utrzymuje ciepło naparu. Zimne naczynie może spowodować obniżenie temperatury wody, która nie będzie wystarczająco gorąca, by odpowiednio zaparzyć herbatę.

5. Dbałość o proces parzenia
Pamiętaj, aby nie wystudzić dna czajnika zaraz po zaparzeniu herbaty. Najlepiej postaw naczynie na płytce ceramicznej albo stojaczku, pod którym znajduje się paląca świeczka. Powinno się jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę naparu, ponieważ wtedy pachnie i smakuje najlepiej.

6. Przestrzeganie czasu parzenia
Warto pamiętać, że żadnej z herbat nie powinniśmy zaparzać dłużej niż 3 minuty. Wyjątek stanowi mocno zwijana herbata, która może być parzona 4 minuty (np. Green Tea Gunpowder Ahmad Tea London). Po tym czasie należy albo usunąć liście z wody (jeżeli używamy naczynia z sitkiem), albo rozlać całą płynną zawartość do czarek lub filiżanek, zostawiając liście bez wody na dnie dzbanka. W taki sposób możemy zalewać liście herbaciane kilkukrotnie (2-3 razy w przypadku gatunków czarnych herbat i 3-4 w przypadku herbat zielonych), za każdym razem uzyskując inny smak naparu. Wypijając prawidłowo zaparzoną herbatę w ciągu 3 minut, poczujemy orzeźwienie. Jeśli natomiast odczekamy ok. 5 minut, by herbata lekko ostygła, napar będzie miał właściwości uspakajające.

7. Odpowiednie filiżanki
Ważne jest, by filiżanki do herbaty były odpowiednio ciepłe i dosyć niewielkich rozmiarów. Najlepiej sprawdzają się te o pojemności 80-120 ml, ponieważ sprawiają, że bez problemu możemy wypić ich zawartość dosłownie w kilku łykach. Jeśli zdecydujemy się na większe naczynia, herbata szybko wystygnie i straci smak.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze