Dieta: menu antyrakowe

Fotochannels

Żywność przetworzona, zawierająca konserwanty i sztuczne barwniki, to jedna z przyczyn powstawania nowotworów. Ale właśnie jedzenie, jeśli zadbamy o jego jakość, jest też w stanie nas uzdrowić!

Fotochannels

reklama

Zapewne znasz sentencję „Jesteś tym, co jesz”. Jak potwierdzają badania naukowe, jest ona w pełni prawdziwa. Co więcej, wiemy już, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach, najlepiej pochodzenia roślinnego, jest doskonałym paliwem organizmu. Zapewnia mu optymalne warunki do pracy i rozwoju, a także chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Przede wszystkim nowotworami. Epoka „jem, co chcę” skończyła się bezpowrotnie. Nieodpowiednia dieta szkodzi, tak samo jak palenie papierosów, życie w stresie czy zanieczyszczenie środowiska. A dostępność informacji na ten temat wyklucza tłumaczenie złych nawyków niewiedzą – twierdzi wybitny włoski onkolog i chirurg światowej sławy, prof. Umberto Veronesi. I wyjaśnia, co jeść, by być wolnym od raka.

Wiecej w Sensie 11/2014. Kup teraz!

SENS także w wersji elektronicznej

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »