1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zwierciadło

Kocham, nie truję: Lekko, pysznie i świątecznie

</a> fot. Wojtek Olszanka
fot. Wojtek Olszanka
Zachęcamy, żebyście w nadchodzące święta Bożego Narodzenia niczego sobie nie odmawiali. Ani słodkości, ani pyszności - i mamy na to sposób. Smacznych świąt życzą Grzegorz Łapanowski, Monika Mrozowska, Martin Gimenez Castro.

Grzegorz Łapanowski żyje, by jeść, gotuje, by żyć. I kocha to, co robi. Kucharz z misją. Założył fundację Szkoła na Widelcu, od września w Polsat Café prowadzi program „Misja stołówka”.

Wigilię przygotowuję zgodnie z ukochanymi smakami z dzieciństwa, ale okres świąteczny trwa blisko dwa tygodnie i w tym czasie eksperymentuję, inspiruję się tradycją, dodaję jej nowoczesności, dzięki czemu bożonarodzeniowe potrawy stają się lżejsze i bardziej kolorowe.
</a> fot. Wojtek Olszanka fot. Wojtek Olszanka

Barszcz z żółtych buraków z oliwą ziołową i uszkami z buraków

Czas przygotowania: zakwas na barszcz 3 dni, dodatki ok. 3 godzin

Składniki na 4 porcje:

Kioszonka z buraków: 1 kg żółtych lub czerwonych buraków, 1,5 l przegotowanej i   ostudzonej wody, 1,5 łyżki soli, 4 liście laurowe, 4 owoce ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku,1 łyżeczka kurkumy (pominąć przy czerwonych burakach), 2 kromki żytniego pieczywa na zakwasie.

Świeży sok: 1 kg żółtych lub czerwonych buraków. Przyprawy: anyż gwiaździsty, goździki, ziarna kolendry, liść laurowy.

Oliwa ziołowa: 200 ml oliwy, 1 pęczek natki pietruszki.

Ciasto na uszka: 250 g mąki, 60 ml soku z czerwonych buraków, 4–5 żółtek, 1/4 łyżeczki soli.

Nadzienie: 30 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków namoczonych, 120 g cebuli, 15 g bułki tartej, 30 g masła, sól, świeżo mielony pieprz i czarnuszka.

Więcej w Zwierciadle 12/2015. Kup teraz!

Zwierciadło także w wersji elektronicznej

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze