Kosmetyki o luksusowym składzie

perły to częsty składnik luksusowych kosmetyków
123RF.com

Drogocenne perły, szlachetne złoto i wykwintny kawior to nie tylko obiekty pożądania większości kobiet, ale także składniki bardzo luksusowych i często bardzo drogich kosmetyków.
Co łączy Margaret Thatcher, Jackie Kennedy oraz Jacka Sparrowa? Oczywiście perły, obecnie bardzo pożądane w kosmetyce. Kosmetyki z dodatkiem ekstraktu z pereł znakomicie odbijają światło, dzięki czemu skóra jest rozświetlona, co już wieki temu wykorzystywały damy dworu.

reklama

Skóra pod wpływem pereł staje się bardzo gładka, a zawarte w perłach aminokwasy wykazują działanie anti-aging. Skóra staje się lepiej nawilżona i odżywiona. Jednakże ekstrakt z pereł znany jest przede wszystkim ze znakomitego działania na blizny, zwłaszcza te świeże. Poprawia ich wygląd i sprawia, że stają się mniej widoczne. Wyciąg z białej perły polecany jest skórze przesuszonej i pozbawionej blasku, zaś wyciąg z czarnej perły to antidotum na pierwsze zmarszczki.

Kawior – nie tylko luksusowa przekąska

Kawior do kosmetyków nie dołączył ze względu na swoje walory smakowe, lecz na znakomity skład. Aminokwasy poprawiające elastyczność skóry, fosfolipidy hamujące ucieczkę wody z naskórka, witamina A chroniąca przed wolnymi rodnikami i nasilająca regeneracje oraz witamina E, zwana witaminą młodości.

Poznaj tajemnicze składniki kosmetyków

Oprócz tego, cynk polecany skórze trądzikowej i zanieczyszczonej, fosfor przyspieszający odnową komórkową i magnez zapobiegający przedwczesnemu starzeniu. W kawiorze znajdują się jeszcze NNKT, które wzmacniają płaszcz lipidowy, poprawiają jędrność i napięcie skóry.

Tak silny skład sprawia, że efekty poprawy kondycji skóry są szybko widoczne. Skóra staje się bardziej napięta, odżywiona i dłużej zachowuje młodość. Ponadto mimo że tego nie widzimy, to jest chroniona przed wolnymi rodnikami, o wiele szybciej zachodzą w niej procesy odnowy, a lipidy i NNKT wzmacniają płaszcz ochronny skóry, dzięki czemu łatwiej jej przeciwdziałać szkodliwym czynnikom zewnętrznym.