Mydlarski skarb Syrii

Wytwarzane tradycyjnie i niezmiennie od 2000 lat w Syrii, z mieszanki oleju z oliwek i oleju laurowego (z wawrzynu). Mydło z Aleppo – to o nim mowa.
Rytuał produkcji mydła rozpoczyna się wraz z zakończeniem żniw w gajach oliwnych. Uzyskany olej z oliwek jest gotowany przez kilka dni w specjalnych kadziach z dodatkiem sody uzyskanej jako ekstrakt soli morskiej. Na koniec powolnego gotowania, substancja wzbogacana jest olejem laurowym. Po przefiltrowaniu i ostudzeniu, ciągle zielone mydło jest ręcznie cięte, znakowane i pozostawiane na świeżym powietrzu do wyschnięcia przez okres co najmniej dziewięciu miesięcy. Charakterystyczny czerwonobrązowy kolor jest wynikiem utleniania się powierzchni mydła wystawionego na działanie otwartego powietrza i jest ostatecznym wskaźnikiem jakości.

reklama

Mydło Aleppo jest całkowicie naturalne. Nie zawiera kompozycji zapachowych, barwników, konserwantów, ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.

Delikatna formuła, sprawdzona i uznana od setek lat, posiada właściwości nie tylko nawilżające i zmiękczające, ale również antyalergiczne, przeciwzapalne i odkażające. Produkt jest zatem idealny dla higieny osobistej (twarz, ciało, włosy), zapewnia korzyści dla każdego rodzaju skóry, przede wszystkim suchej i delikatnej (również skóry małych dzieci). Jest zalecane od lat przez dermatologów przy łuszczycy, łupieżu, egzemach i alergiach.

Mydło dostępne jest m.in. w linii kosmetyków naturalnych marki Organique.